Din bil utsätts för värdeminskning

Att din bil minskar i värde har nog alla hört talas om, men exakt hur fungerar det med en värdeminskning? Vilka faktorer räknas med? Spelar det någon roll vilket märke bilen har eller hur gammal den är? Alla dessa frågor är helt klart relevanta och viktiga. Det absolut viktigaste är dock att förstå att bilen alltid minskar i värde, oavsett hur väl man håller efter eller tar hand om den. Bilaffärer är alltid en förlustaffär, eftersom du extremt sällan får igen pengarna du lagt ner på bilen.

Enda gången man får igen pengarna är om man importerar bilar för försäljning, men det är en helt annan sak. Finns det något sätt att räkna ut värdeminskningen på din bil då? Ja, det finns ett sätt som Insplanet utvecklat för att räkna ut exakt hur värdeminskningen på din bil blir. Nedan kommer detta att beskrivas och gås igenom ordentligt så man ser hur det fungerar.

Värdeminskningen på olika bilar.

Beräkningen av värdeminskningen skiljer sig från bil till bil, och även varje förare. Värdeminskningen beror också på om det är lite, mellan eller högt slitage på bilen. Sen beror det förstås även också på hur bilen förbrukats.

Man kan enkelt, genom att gå in på insplanets sida, beräkna vad det blir för värdeminskning bil per år. Detta är ju rätt smidigt för att man slipper sitta och räkna allting själv. På deras hemsida kan man även ta reda på vad snittvärdet på bilen är, detta genom att slå in registreringsnumret och sedan beräknas värdet ut på bilen. Värdet beror då på ålder och vad bilmärket säljs för i snitt privat.

Men enkelt sagt så minskar alltid bilens värde varje år med 20 % grovt räknat. Denna siffra kan diffa ganska grovt, då det kan finnas upp till 25 % värdeminskning men även ner till ungefär 15 %. Allt detta beror på vilket märke bilen har och vad biltillverkaren har för metoder då bilen tillverkas.