Vad får man, som troende, skratta åt ..?

I dagarna har ICA sänt en reklam där de pratar om nattvarden och varvid den nya karaktären Cindy beter sig lite ohyfsat. Och naturligtvis har en del kristna och gått genom taket. Hädelse!

Videoklippet är borttaget. Se min kommentar om detta i slutet av inlägget.

Jag är av den, kanske något radikala, åsikten att om man inte får skämta om en speciell sak så kan man inte heller ta det på allvar. När någon säger att man inte får skoja om ditt eller datt så har man förlorat både närheten och distansen till det.

Vi köper gärna bananer, kaffe och choklad som besprutas, så att vi ska behöva betala några kronor mindre för våra produkter, vilket resulterar i arbetares allt för tidiga död.
Upprörs vi över det? Nope. Men en reklamfilm triggar kristna in en slags gemensam hormoncykel och får dem att gå man ur huse för att bojkotta den hemska matbutiken.

Om vi ska börja begränsa vad folk bör skämta om eller skratta åt så är vi väldigt snart framme vid en totalitär kyrka där saker förbjuds för att de är just ”heliga”. Få saker är så farliga som sådana tankar och ett sådant samhälle vill jag inte leva i.

Jag vill avsluta med en judisk berättelse om skratt.

En dag uppenbarade sig profeten Elia för en rabbi. Rabbin frågade då Elia om han visste någon som, i det här livet, hade gjort sig förtjänt av den tillkommande världen och ett evigt liv i Guds rike. Elia tog då med rabbinen till stadens marknad och visade på två män som stod i ett folkhav, pekade på dem, och sade ”Dessa två män är badchanim– de får folk att skratta. De får folk att, för en kort stund, glömma sina bekymmer. Gud har sagt att dessa två har en plats i den tillkommande världen.

Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg

Post Scriptum:

Du kan också lyssna på mig när jag medverkar i P3 om ICA’s nattvardsskämt.

Du kan ladda ned hela avsnittet som podd här.

Post Post scriptum:

Hej ICA.

Jag ser, med ett litet stygn av sorg och oro i hjärtat, att ni har tagit bort eran reklamfilm om påsken.
Man kan inte göra god komik utan att trampa någon på tårna. Folk kommer alltid att ta illa vid sig. Men eran reklamfilm var verkligen harmlös. Och ska man börja dra tillbaka en produkt varje gång någon liten grupp människor känner sig lite illa till mods så får vi snart problem.

Men jag undrar nu vad är nästa steg? Ska ni börja ta bort varje sak som någon känner sig kränkt över? Då blir det inte mycket över av konstnärsskapandet.

Nu tycker jag visserligen inte att reklamen var speciellt rolig eller smart. Men det spelar mindre roll. Nästa gång ni ska göra en reklam med religiöst tema – slå mig en signal så ska jag ge er lite råd. Ok?

Publicerat i Tro | 6 kommentarer

Bland reliker, falsarier och andra magiska ting …

Två historiker, José Manuel Ortega del Rio och Margarita Torres, pekar ut en kalk, som den bägare som Jesus och hans lärjungar skall ha druckit ur vid den sista måltiden. Därmed har de utsett Den Heliga Graal nummer 300(-ish) i Europa.

holygrailPhotograph: Cesar Manso/AFP/Getty Images

Att någon påstår sig ha funnit Graalen (eller påstå sig vara den!) är inget nytt. Det finns, som sagt, upp emot 300 påstådda sådana kalkar i Europa. Att påstå sig besitta en relik, en helig träbit eller kunna utföra mirakler och sedan ta inträde, kollekt eller liknande i utbyte mot att få se något spektakulärt är ett väl beprövat knep från charlataner.
Nu menar jag inte att alla som påstår sig kunna uträtta mirakler är bluffmakare. Men när någon pekar ut reliker som äkta, eller utlovar mirakler, så gäller det att spetsa öronen och hålla korkgluggarna öppna.

spiritbellSjälv är jag ägare till en hel uppsjö av föremål som påstås besitta magiska egenskaper. Ta den här lådan t.ex. Den sägs kunna signalera när onda andar kommer i närheten. Jag har dock aldrig märkt något sådant.
Lådan är, som de flesta andra liknande föremål, ett falsarium som inte har några som helst övernaturliga förmågor. Men det är en rolig pryl som man kan berätta spännande historier kring.

Var på din vakt för historier om äkta reliker …Publicerat i Historia, Skepticism | Lämna en kommentar

1 april är en övning i skeptiskt tänkande …

Idag blomstrar aprilskämten i media och jag listar nu mina favoriter.

Skäggmaskinen Mr Beard:

ICA gör en rolig spoof på ‘Google glass’.

Humanisterna skämtar om att Vatikanen kunnat verifiera ett mirakel. Något torrt kanske men det tyder på en sund självdistans.

Teologiska Högskolan gör en annan torris (men väldigt lång och välskriven) om att kungaparet tar hjälp av skolan för att resa en staty.

Och min personliga favorit kommer i repris från några år tillbaka. De skotska magikerna Barry and Stuart har gjort ett ärkevälgenomfört interaktivt aprilskämt där du kan lura andra att de har ESP (Extra Sensory Perception) -förmågor.

Om 1 april kan lära oss något så är det att aldrig lita på vad vi läser utan att vi måste göra källanalyser och vara väldigt kritiska i vår granskning av fakta.
Det är en övning i skeptiskt tänkande ..!
Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg

Publicerat i ..., Magi, Skepticism | Lämna en kommentar

En magisk lägenhet …

Har du likt mig en för liten lägenhet och skulle vilja ha mer utrymme trots för få kvadrat?

Här är lite inspiration från två personer som gjort om sina lägenheter till något som närmast liknar en magisk låda med en massa hemliga lönnfack …

Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg

Publicerat i Det mörka tipset, Magi, Optiska illusioner | Lämna en kommentar

Kallad att avslöja lögner …

För ett tag senare hade jag ett samtal med en god vän om falska predikanter. Vi pratade om dem som ljuger, manipulerar, bedrar och överdriver för att få folk att tro att det sker mirakler på deras möten.
Till min bestörtning hörde jag då min vän berätta om hur han stött på kristna som säger att det är ok (ja t.om bra) att överdriva frälsningssiffror, berätta om helanden som kanske inte ens ägt rum osv. Jag blev bestört.
Hur kan man som kristen, eller ens som människa, påstå att det är en bra sak att ljuga för att vinna ära och rikedom åt sig själv eller Gud?

Det finns alltså, inte helt okända, kringresande predikanter som medvetet ljuger i kyrkorna de besöker. Är inte detta helt bisarrt?

Som magiker är mitt yrke att ljuga för min publik. Detta står klart från första stunden jag kliver upp på scenen. Detta gör jag i underhållande och utbildande syfte.
Men att som predikant, pastor eller präst medvetet ljuga och överdriva för att detta skulle gynna Guds rike är i mina öron helt befängt.

Som kristen anser jag att det är Sanningen, oavsett vad den är, som alltid måste sökas. Vi kan inte låta lögner och bedrägeri maskeras för att vinna mark. Målet helgar inte medlen.

Vad anser du? Kan eller bör man ljuga och medvetet förändra vittnesbörd för att uppmuntra församlingen till att tro mer?

Själv känner jag mig kallad att avslöja sådana här bedragare. Jag har mer än ett pågående projekt där jag undersöker predikanter, klärvojanter och andra charlataner.
Jag kommer göra mitt yttersta för att avslöja dem och om det så behövs – dra dem skrikandes och sparkandes, bort från sina troner på estraden, in i sanningens strålkastarljus …
Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg

Post Scriptum: Läs också Mackan Anderssons miniserie om helandeteologi.

Publicerat i Magi, Skepticism, Spiritism, Tro, Ulvar i fårakläder | 4 kommentarer

Hjärnans outhärdliga storm …

hjärna
Blogge har blivit på tok för dåligt uppdaterad. Jag ber om ursäkt för detta. Det har varit mycket shower och resande för mig de senaste veckorna. Jag ska försöka få tid att skriva ett par inlägg nu när jag får det lite lugnare framöver.

Ibland undrar jag om min smått hyperaktiva hjärna har migrän som en slags nödspak som slås på när jag behöver göra – ingenting. Annars vill jag nämligen ha någon form av stimuli hela tiden.
Oavsett om det bara är en kronisk åkomma eller om det finns något mer bakom det hela så bjuder jag på ett klipp som förklarar vetenskapen bakom hjärnans outhärdliga storm …

Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg

Publicerat i Hjärnan | Lämna en kommentar

Mina två pennies om Ulf Ekman’s upptagning i Katolska Kyrkan …

ulfekmanexpressen Foto: Suvad Mrkonjic via Expressen

I morse när jag satt och gjorde min sedvanliga genomgång av twitterflödet och dess nyheter så släppte Världen Idag en intervju med Ulf Ekman. Den handlade om att han kommer lämna Livets Ord och tillsammans med sin hustru Birgitta kommer upptas i Katolska Kyrkans gemenskap. Då jag såg tweeten komma ”live” var min första reaktion att kasta ett öga på kalendern. Den här månaden han inte passera mig obemärkt och det redan hunnit bli första april, va? Nej då. Den stod fortfarande på den 9 mars. Jag blev lite förvånad men samtidigt inte helt överrumplad av nyheten. Jag log lite för mig själv och insåg hur snart twitterflödet skulle explodera. Och mycket riktigt. Strax efter att jag och Carl-Henric Jaktlund var bland de allra första att länka till nyheten så rasslade det loss.
Folk reagerade med en mycket större bestörtning än vad jag kunde föreställa mig och det här verkar kunna bli en av de största nyheterna för svensk kyrklig press det senaste årtiondet. Det är större än att påven avgick och större än att Sverige snart kommer få sin första kvinnliga ärkebiskop. Iaf om man får se på uppmärksamheten på sociala medier och tidningarna.
Ulf Ekman upphör inte att fascinera efter sin pension.

Själv ser jag väldigt positivt på hans beslut och jag börjar mer och mer kunna sympatisera med hans syn på Kyrkan och andra medsyskon. I sin insändare i DN ger han, i mitt tycke, sin hittils bästa ursäkt för de människor som sårats av Livets Ord. Han har kanske inte kunnat säga det innan när han var förstepastor och fortfarande aktiv i såväl styrelse som Livets Ords ”inre krets”. Nu när han ska avsäga sig alla dessa uppdrag kan han kanske först gå ut och på allvar på om ursäkt. Kudos till Ulf i så fall.

ulfekmankatolskakyrkanEn annan sak jag finner väldigt fascinerande är hans resa från att ha varnat för RKK och lite smygande spekulerat i om påven var en representant för ”skökan och odjuret”.

Tryck på tidningsurklippet för en högupplöst och läsbar version ->

Detta skrevs alltså 1989. Nu 25 år senare har Ekman gjort en andlig u-sväng och ska nu alltså upptas i den församlingen han tidigare var så kritisk till. Men det är inget han försöker sopar undan mattan utan säger öppet att han haft felaktiga fördomar om RKK.

Och igår lade han upp denna bild och text på Instagram: ulfekmankatolskakyrkan
‘Vandalisering av stenaltaret Påven använde vid sitt besök i Gamla Uppsala 1989. Tragiskt och enfaldigt’

Samma man skriver om samma besök. Två helt skilda åsikter. Fascinerande.

Och det är nog detta jag ser som mest positivt med Ekmans ”konvertering”. Han verkar inte vara rädd för att erkänna att han haft fel och kan nu erkänna det.
Jag ser nu med spänning på Livets Ords framtid. Vad kommer nu att hända med församlingen under Joakim Lundqvist’s ledning? Att grundaren av en så stor, och numera nästan världsomspännande, församlingsgemenskap lämnar den är inte småpotatis. Kommer församlingen återgå till ett det Livets Ord vi lärde känna på 80- och 90-talet eller kommer de fortsätta att dras åt en mer allmänkyrklig tro och ett mer klassiskt firande av eukaristin?

Själv önskar jag Ulf och Birgitta Ekman allt gott och Guds välsignelse i sitt beslut. Jag tror detta innebär en positiv utveckling för svensk kristenhet …
Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg

Publicerat i Tro | 7 kommentarer

Bön får inte stå i vägen för läkarvården.

För några dagar sedan uppmärksammade jag ett fall i USA där två föräldrar dömts efter att ha vägrat söka läkarvård för sitt sjuka barn vilket resulterade i barnets död. Sonen dog av lunginflammation, precis som sin yngre bror också tidigare gjort, men föräldrarna vägrade att lita på modern vetenskap utan la sin tilltro på bön i stället vid våda tillfällena. Nu döms de för mord.
Tidningen Dagen skriver nu, efter mitt tips, uppmärksammat fallet.
Varje gång jag läser om sådana här fall så blir jag väldigt uppgiven. Att människor så till den milda grad kan lägga bort sitt sunda förnuft och låta sig förblindas av sin tro är, imho, en av de största riskerna för att världen inte kommer överleva de kommande århundradena.
Om man tror på Gud så är väl inte tanken på att hjärnan – detta nätverk av synapser, nervceller och neuroner som är grunden för funktioner så som intellektet, känslorna, minnet och inlärningen – är Hens främsta skapelse i kosmos, helt främmande?

healing-jesus-240 (1)Ni som följer mig på sociala nätverk och bloggen vet att jag är väldigt (milt uttryckt) emot förbön för helande när man utlovar resultat, ger falska förhoppningar eller ber om ekonomiska gåvor för bönen. Jag har dock inte, som några verkar ha fått för sig, något emot att man faktiskt ber för sjuka. Men man får aldrig, aldrig, aldrig låta tron stå i vägen för läkarvård. Om Gud finns och vi nu, precis som Jesus, ska bota de sjuka så måste förståndet vara det bästa redskapet till att åstadkomma just detta …
Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg

Publicerat i Skepticism, Tro, Ulvar i fårakläder | 9 kommentarer

Bli vän med en tiggare.

För snart två år sedan skrev jag insändare med rubriken ”Sluta ge pengar till tiggare” till Dagen. Sedan dess har mycket vatten runnit under bron och jag har idag kommit fram till en annan slutsats. Då var polisens officiella hållning att romerna, som bland annat finns här i Göteborg och tigger, tillhörde en tiggarliga och att de insamlade pengarna gick till kriminell verksamhet. Idag har det framkommit att dessa uppgifter var helt felaktiga och jag misstänker också att de kan ha varit helt och hållet fabricerade. De är inte alltför långsökt att tro detta med tanke på kartläggningen och de register som det framkommit att polisen har.

Tiggeri är ingen enkel fråga och man ska nog inte ge pengar till alla utsträckta händer. Och visst hade jag kanske gärna sett att fler kanske spelade ett instrument i stället för att bara tigga. Men det är bara jag och kanske några av mina betänkligheter som spökar.

Vad jag har valt att göra är att försökt lära känna en tiggare. På gatan där jag bor finns det en kvinna som med ett varmt leende nickar åt de passerande. Hon håller en pappersmugg i handen och på botten ligger det några enkronor.

I början var jag lite misstänksam, pga att mina fördomar satt såpass djupt, så jag frågade henne om hon ville ha mat. Hon log stort och svarade ”Yes please” på bruten engelska. Jag gick in på den lokala mataffären och köpte en matkasse med produkter som skulle klara av att stå ute ett tag. Knäckebröd. Tubost. Frukt. När jag kom ut med kassen sken hon upp som en sol och började genast gå igenom vad hon fått. Hon tittade på mig och sa ”Thank you, signore” samtidigt som hon gjorde korstecknet. Från pannan till bröstet och från axel till axel.

Hon var hungrig. Hon behövde verkligen pengar till sig själv, sin familj och släktingar i sitt hemland.

Tyvärr hade jag tidigare blivit duperad av de myndigheter som påstod att de tillhörde en tiggarliga och denna lögn fördunklade mitt hjärta.

Mitt råd är att om du precis som jag är lite rädd att ge pengar till alla som ber om det, pga att de ska användas till alkohol eller kriminell verksamhet, så lär känna en tiggare. Prata med personen och fråga vad hen behöver.

En utsträckt hand är oftast just det. En utsträckt hand som väntar på gensvar.

Se människan bakom tiggaren och lär känna den personen …
Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg

Publicerat i ..., Insändare | 4 kommentarer

Äktenskapets evolution genom historien.

En spade är en spade.” Detta citat kommer från Alf Svensson (KD) som använde det som att argument för att själva definitionen av ett äktenskap är giftermål mellan en man och en kvinna. Det gick helt enkelt inte att ändra på det. För en spade är och förblir en spade.

enspadeärenspade

Precis som det finns massor av olika sorters spadar så har, till skillnad från vad s.k värdekonservativa människor gärna säger, äktenskapet inte alltid sett likadant ut och är inte så lätt att definiera.

Idag är det äktenskapets dag. Jag är lyckligt gift med en kvinna och har planerat att vara så resten av mitt liv. Men äktenskapet är inte samma sak för alla människor. Därför stöder jag två människor av samma kön som vill gifta sig.
Det är extra viktigt att stå upp för detta idag när värdekonservativa röster höjs, så som Kristna Värdepartiet som ska ställa upp i valet. De lär inte få mer än 0,1% av rösterna men de skriker högt, som de flesta som är små på jorden gör, men det är ändå viktigt att visa att vi är många som stöder rätten till samkönade äktenskap. Som ni sett i videoklippet så är det inte heller något nytt fenomen utan har funnits innan – t.om inom kyrkan …
Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg Thunberg

Publicerat i Sex och relationer, Tro | 11 kommentarer