Profetisk bingo i kyrkan

prophetEtt fenomen som de senaste åren blivit mer och mer populärt i s.k. karistmatiska kretsar är att ”öva sig i de andliga gåvorna”. Man övar i att be om helande, i att lyssna in Gud och profetera. Vid det profetiska (eller Kunskapens Ord som det också ibland kallas) är det ofta en slags  gissningslek där man säger saker som ”Jag tror att någon här inne har problem med sin ena höft” eller ”Du som har ekonomiska bekymmer ska vi be för då Herren säger att det skall ordna sig om du vågar lita på honom”.

Med all respekt för mina kristna vänner som gör detta vill jag dock uttrycka min något mer återhållsamma syn på detta fenomen som jag ser mest som en slags profetisk bingo. Exakt samma teknik förekommer inom cold reading och är rent lingvistisk. Säger man tillräckligt vaga saker samtidigt som man låter lite specifik så kommer vår hjärna att luras att tro att det är vår situation som nämns om det finns en liknande situation i våra liv. Och ofta är det just väldigt breda påståenden som kommer från talaren. I en församling med, låt oss säga, 100 gudstjänstfirande så kommer en ganska god portion av dessa ha någon form av ekonomiska bekymmer eller ett problem med höften (eller ryggen). Så att ”profetera” på det här sättet är som att skjuta fisk i en tunna. Du kommer att träffa någon.

För mig är detta inget profetiskt alls. Självklart kan jag ha fel och ni får gärna motbevisa mig och berätta varför den här formen av övning är god. Min åsikt är att det är både själv- och församlingsbedrägligt att köra med en här formen av knep. Profetiska ord för mig talar antingen väldigt, väldigt specifikt och till en enskild person (inte inför en hel åhörarskara). Eller som den gode Peter Halldorf uttryckte det. ”Profetens budskap handlar djupast sett om en sak, om att ge uttryck för Guds sorg och smärta. Profetens insikt handlar inte i första hand om att se in i framtiden, det handlar om att han sett in i Guds hjärta.”.

Hur ser du på detta med ”öva sig i Andens gåvor”? Ska vi syssla med språkliga gissningslekar (observera att detta är mina ord och jag kan ha fel)? Vad är en profet enligt dig?

Gör din röst hörd och låt oss samtala …

Långa dagar och ljuva nätter /Samuel Varg

Categories: Hjärnan, Magi, Skepticism, Tro | 13 Comments

Samuel Varg interviews – Episode 4 – Richard Turner

Categories: Hjärnan, Magi, Samtal, Träning, Tro | Leave a comment

När hjältar faller.

En av mina hjältar är, trots att jag är kristen, den ärkeateistiska biologen Richard Dawkins. Han är en av dem som öppnade mina ögon för evolutionens fantastiska kraft, hur den fungerar och visade den överväldigande bevisbördan för den framför min tidigare kreationistiska världsbild.
Hans bok, The Selfish Gene, är en riktigt trevlig läsning (ska dock erkänna att jag inte plöjt den från pärm till pärm). Likaså är The Greatest Show on Earth och The Magic of Reality strålande böcker som både är lättförståliga och allmänbildande. Hans mest kända bok, The God Delusion, är dock inte så mycket att hänga i granen och kritiken kan lätt bemötas någon som studerat teologi på högre nivå än gymnasiet. Det enda riktigt intressanta boken tar upp är ”Dawkins agnstikerskala” som är en spännande tankelek med ens egen världsbild.

För några år sedan råkade skeptikern Rebecca Watson ut för en incident i en hiss där hon blev tillfrågad av en man om hon ville följa med till hans hotellrum för att ”dricka kaffe” (ja, jag sätter det inom citattecken). Hon hade precis haft ett panelsamtal om hur kvinnor lätt utsätts för sexuella trakasserier och mansdominans inom skeptikerrörelsen. Även om inget hände i hissen kände hon sig väldigt trängd och obekväm. När hon tog upp ämnet splittrade det skeptikervärlden i två läger. Dem som tyckte att hon hade all rätt att känna sig ansatt. Och dem som tyckte att hon överreagerade. Dawkins var en av de senare och försökte sig på satir där han skrev ett slags öppet brev till världens muslimska kvinnor där han jämför deras situation med Watson’s upplevelse.

“Dear Muslima
Stop whining, will you. Yes, yes, I know you had your genitals mutilated with a razor blade, and … yawn …. don’t tell me yet again, I know you aren’t allowed to drive a car, and you can’t leave the house without a male relative, and your husband is allowed to beat you, and you’ll be stoned to death if you commit adultery. But stop whining, will you. Think of the suffering your poor American sisters have to put up with. Only this week I heard of one, she calls herself Skep”chick”, and do you know what happened to her? A man in a hotel elevator invited her back to his room for coffee. I am not exaggerating. He really did. He invited her back to his room for coffee. Of course she said no, and of course he didn’t lay a finger on her, but even so …

And you, Muslima, think you have misogyny to complain about! For goodness sake grow up, or at least grow a thicker skin.

Richard”

Genom att ta upp en helt absurd jämförelse ogiltigförklarar Dawkins hennes upplevelse. Jag vet inte om jag behöver säga mer om det … Jag hoppas ni förstår hur kallt det blir när logiken skall få diktera vad vi får känna.

Och nu har alltså Dawkins igen gjort ett rejält klavertramp. Den utmärksta bloggen Skepchick tar upp  Dawkins senaste utspel här.

Läs det först och läs sedan klart resten av denna post.

På sitt twitterkonto försöker Dawkins sedan gömma sig bakom att han aldrig sagt ”mild rape” och krävde en ursäkt från de som angrep honom med dessa ‘lögner’. Förvisso sa han ”mild date rape” men att kliva hår på det sättet blir bara löjligt. Dawkins verkar inte ha någon större förståelse för att andra människor kan uppleva en situation med andra sinnen än hans älskade logik. I mina ögon har han fallit från sin piedestal. Jag hoppas han kan resa sig upp och sedan stanna på marken med oss andra.

Jag älskar också logik. Men våra känslor och upplevelser får aldrig rationaliseras bort som något dumt och korkat. Då blir logiken knastertorr och slö i stället för att vara det precisionssäkra och knivskarpa instrument som det kan vara när det hanteras på sin domän – vetenskapen …

Långa dagar och ljuva nätter / Samuel Varg

Categories: Evolutionstoeri och kreationism, Skepticism, Tro | Leave a comment

Samuel Varg interviews – Episode 3 – Candida Moss

Categories: Historia, Samtal, Skepticism, Tro | Leave a comment

Seven Myths About The Brain You Thought Were True

Long days and pleasant nights/ Samuel Varg

Categories: Hjärnan, Skepticism | Leave a comment

Skojaren Jens Garnfeldt

Skojaren Jens Garnfeldt granskas av Bo Sjökvist i P1 dokumentär.

Och om du spetsar öronen kanske du hör en bekant magikerstämma (även om namnet blev lite fel) säga vad hen tror om Jens.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Långa dagar och ljuva nätter / Samuel Varg

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Categories: Fältundersökning, Magi, Optiska illusioner, Skepticism, Ulvar i fårakläder | Leave a comment

Att vara objektiv – en fundering kring Israel / Palestina -konflikten.

Jag satte kaffet i vrångstupen när jag igår pratade med av skribenterna för tidningen Världen Idag och denna påstod att de var en av de mest objektiva medierna angående Israel / Palestina -konflikten i Sverige. Objektiv är bland de sista orden jag tänker på när jag läser den tidningen. Jag tror att personen i fråga blandade ihop orden ”objektiv” med ”avvikande åsikt”. Men att föra fram en annan åsikt än gemene man innebär inte, per automatik, att man strävar efter objektivitet.

Det är på sin plats att påpeka att total objektivitet naturligtvis inte går att uppnå.Alla människor, inklusive (läs: speciellt), journalister och bloggare. Men när man läser deras bloggare Dahlmans bloggpost ‘Många låter sig manipuleras av ”Palestina”’ där han utan någon som helst historisk skepticism eller objektivitet utmålar palestinier som de enda skurkarna i dramat. Han tillägger dock att man gärna får be för dem.

Dahlman har slängt ur sig en del märkliga påståenden och hur nu stängt ned sitt kommentatorssystem och svarar inte längre på frågor om hans bloggposter. En snabb analys av hans twitterkonto visar att ca: 4000 av hans 6500 följare är köpta/falska. Så en hederlig jourlalist vet jag inte om man kan kalla honom

En rad artiklar som alla tar tydligt stöd för att Israel har rätten på sin sida när de skickar dödliga raketer mot palestinier När den andra sidan gör det så är de terrorister eller extremister. Endast då och då kan man hitta en text som säger att konflikten inte är svartvit men någon palestinsk sympati eller förståelse är väldigt svårt att hitta.

(Detta har lett mig till beslutet att ni helt sluta läsa tidningen. Kan man inte stå upp för, eller försvara, sina åsikter förtjänar man inte sitt journalistiska epitet.)

vanligaste taggarna för världen idagNär man tittar på de vanligaste taggarna för Världen Idag får man snabbt en bild av vad de gärna skriver om. Men de är inte partiska enligt egen utsago. ->

Men nu ska jag inte bara beskylla Världen Idag för att vara extremt subjektiva. Svensk press i övrigt är inte direkt objektiva de heller. De tar ofta en lika okritisk ställning och målar ut hela det Israeliska på ett sätt som inte allt för sällan nästan kan liknas vid antisemitism. Vad jag inte tycker mig se hos så många journalister är att vi har två fruktansvärda regimer som bråkar om en bit mark där befolkningen, under båda staterna, helst av allt bara vill ha fred och leva i samförstånd.

Att Hamas och terrororganisationer av alla dess slag använder sig av civila hem och skolor som sin tillflyktsort är helt förkastligt. Detta gör dem till fega kräk som förtjänar att dras inför de hårdaste domstolarna. Men det rättfärdigar inte Israels agerande att beskjuta dessa områden.

Låt oss se det med en liknelse: Tänk dig att du äger en rad bostadshus och du får nys om att en mördare gömmer sig i en av lägenheterna. Om du då, för att få ett slut på hans illdåd, kastar in en handgranat och dödar honom tillsammans med den oskyldiga familjen som han tog tillflykt hos så är du likväl en mördare.

Att döda oskyldiga får aldrig rättfärdiga dödandet av terrorister. Inte när Israel gör det. Inte när Palestina gör det. Inte när USA gör det. Aldrig. Konflikten måste få ett fredligt slut. Och det går inte att påstå att den ena eller andra sidan har ”rätten på sin sida”. Konflikten är inte enkel ens i nutida kontext. Den går tillbaka flera tusen år och är väldigt komplex på såväl politiska som religiösa plan.

Men snälla. Låt oss åtminstone försöka sträva efter en någorlunda objektivitet …

 

israelpalestina                                                          May it be a Kingdom of peace.

Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg

Categories: ..., Skepticism | 6 Comments

Samuel Varg interviews – Episode 2 – John Safran

Categories: Samtal, Skepticism, Spiritism, Tro | Leave a comment

Samuel Varg interviews – episode 1 – Kenneth Miller

I’m converting old interviews to a youtube series.
First out is my talk, that I did together with Anders Hesselbom, with Kenneth Miller who is a world famous biologist and one of the prime witnesses in the Kitzmiller v. Dover trial in 2005.

Long days and pleasant nights/ Samuel Varg

Categories: Evolutionstoeri och kreationism, Skepticism, Tro | Leave a comment

Bibeln och homosexualitet

Vad säger egentligen Bibeln om homosexualitet?

Här nedan kommer en väldigt bra och spännande genomgång av de huvudsakliga sex tillfällen som Bibeln omnämner homosexualitet.

Detta är väldigt viktigt att känna till (inte bara om man är gay och kristen, utan också om man som jag är – dvs straight och kristen) eftersom detta har kommit att bli en sådan otroligt stor fråga i nutidens kyrka.

Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg

Categories: Sex och relationer, Tro | 2 Comments