Samuel Varg interviews – Episode 3 – Candida Moss

Categories: Historia, Samtal, Skepticism, Tro | Leave a comment

Seven Myths About The Brain You Thought Were True

Long days and pleasant nights/ Samuel Varg

Categories: Hjärnan, Skepticism | Leave a comment

Skojaren Jens Garnfeldt

Skojaren Jens Garnfeldt granskas av Bo Sjökvist i P1 dokumentär.

Och om du spetsar öronen kanske du hör en bekant magikerstämma (även om namnet blev lite fel) säga vad hen tror om Jens.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Långa dagar och ljuva nätter / Samuel Varg

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Categories: Fältundersökning, Magi, Optiska illusioner, Skepticism, Ulvar i fårakläder | Leave a comment

Att vara objektiv – en fundering kring Israel / Palestina -konflikten.

Jag satte kaffet i vrångstupen när jag igår pratade med av skribenterna för tidningen Världen Idag och denna påstod att de var en av de mest objektiva medierna angående Israel / Palestina -konflikten i Sverige. Objektiv är bland de sista orden jag tänker på när jag läser den tidningen. Jag tror att personen i fråga blandade ihop orden ”objektiv” med ”avvikande åsikt”. Men att föra fram en annan åsikt än gemene man innebär inte, per automatik, att man strävar efter objektivitet.

Det är på sin plats att påpeka att total objektivitet naturligtvis inte går att uppnå.Alla människor, inklusive (läs: speciellt), journalister och bloggare. Men när man läser deras bloggare Dahlmans bloggpost ‘Många låter sig manipuleras av ”Palestina”’ där han utan någon som helst historisk skepticism eller objektivitet utmålar palestinier som de enda skurkarna i dramat. Han tillägger dock att man gärna får be för dem.

Dahlman har slängt ur sig en del märkliga påståenden och hur nu stängt ned sitt kommentatorssystem och svarar inte längre på frågor om hans bloggposter. En snabb analys av hans twitterkonto visar att ca: 4000 av hans 6500 följare är köpta/falska. Så en hederlig jourlalist vet jag inte om man kan kalla honom

En rad artiklar som alla tar tydligt stöd för att Israel har rätten på sin sida när de skickar dödliga raketer mot palestinier När den andra sidan gör det så är de terrorister eller extremister. Endast då och då kan man hitta en text som säger att konflikten inte är svartvit men någon palestinsk sympati eller förståelse är väldigt svårt att hitta.

(Detta har lett mig till beslutet att ni helt sluta läsa tidningen. Kan man inte stå upp för, eller försvara, sina åsikter förtjänar man inte sitt journalistiska epitet.)

vanligaste taggarna för världen idagNär man tittar på de vanligaste taggarna för Världen Idag får man snabbt en bild av vad de gärna skriver om. Men de är inte partiska enligt egen utsago. ->

Men nu ska jag inte bara beskylla Världen Idag för att vara extremt subjektiva. Svensk press i övrigt är inte direkt objektiva de heller. De tar ofta en lika okritisk ställning och målar ut hela det Israeliska på ett sätt som inte allt för sällan nästan kan liknas vid antisemitism. Vad jag inte tycker mig se hos så många journalister är att vi har två fruktansvärda regimer som bråkar om en bit mark där befolkningen, under båda staterna, helst av allt bara vill ha fred och leva i samförstånd.

Att Hamas och terrororganisationer av alla dess slag använder sig av civila hem och skolor som sin tillflyktsort är helt förkastligt. Detta gör dem till fega kräk som förtjänar att dras inför de hårdaste domstolarna. Men det rättfärdigar inte Israels agerande att beskjuta dessa områden.

Låt oss se det med en liknelse: Tänk dig att du äger en rad bostadshus och du får nys om att en mördare gömmer sig i en av lägenheterna. Om du då, för att få ett slut på hans illdåd, kastar in en handgranat och dödar honom tillsammans med den oskyldiga familjen som han tog tillflykt hos så är du likväl en mördare.

Att döda oskyldiga får aldrig rättfärdiga dödandet av terrorister. Inte när Israel gör det. Inte när Palestina gör det. Inte när USA gör det. Aldrig. Konflikten måste få ett fredligt slut. Och det går inte att påstå att den ena eller andra sidan har ”rätten på sin sida”. Konflikten är inte enkel ens i nutida kontext. Den går tillbaka flera tusen år och är väldigt komplex på såväl politiska som religiösa plan.

Men snälla. Låt oss åtminstone försöka sträva efter en någorlunda objektivitet …

 

israelpalestina                                                          May it be a Kingdom of peace.

Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg

Categories: ..., Skepticism | 6 Comments

Samuel Varg interviews – Episode 2 – John Safran

Categories: Samtal, Skepticism, Spiritism, Tro | Leave a comment

Samuel Varg interviews – episode 1 – Kenneth Miller

I’m converting old interviews to a youtube series.
First out is my talk, that I did together with Anders Hesselbom, with Kenneth Miller who is a world famous biologist and one of the prime witnesses in the Kitzmiller v. Dover trial in 2005.

Long days and pleasant nights/ Samuel Varg

Categories: Evolutionstoeri och kreationism, Skepticism, Tro | Leave a comment

Bibeln och homosexualitet

Vad säger egentligen Bibeln om homosexualitet?

Här nedan kommer en väldigt bra och spännande genomgång av de huvudsakliga sex tillfällen som Bibeln omnämner homosexualitet.

Detta är väldigt viktigt att känna till (inte bara om man är gay och kristen, utan också om man som jag är – dvs straight och kristen) eftersom detta har kommit att bli en sådan otroligt stor fråga i nutidens kyrka.

Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg

Categories: Sex och relationer, Tro | 2 Comments

Tim Lambesis blir ett exempel på varför moralen måste vara djupare rotad än i ens tro.

Tim Lambesis är en f.d. ledsångare i As I lay dying, som är ett amerikanskt metalcoreband med kristen profil, och blir nu ett bra (om än tragiskt) exempel på varför en persons moral måste ligga djupare rotad än i tron.
Den 7 maj 2013 arresterades han för att ha försökt anlita en lönnmördare till att döda sin ex-fru.

På sin blogg och flera intervjuer förklarar han hur han förlorat sin tro efter att ha undersökt argumenten kring varför ateister har fel och insett att hans egna argument var felaktiga.

Tim Lambesis
Foto: express.co.uk

När jag läser hans ord blir jag ledsen på så många plan. Dels för att han blivit intutad lögnen om att förnuft och tro måste stå i strid med varandra* och dels för att han i och med att förlora tron också då anser, som många kristna predikar, att det inte kan finnas någon form av moral utan Gud.
Så när han förlorade sin tro tyckte han att det var helt ok att börja ha utomäktenskapliga affärer och att ljuga till höger och vänster.
När han senare erkände detta för sin fru så begärde hon, förståeligt nog, skilsmässa.
Det hela slutade med att Tim Lambesis anlitade en ”hitman” för att döda ex-frun. Mannen, som skulle utföra dådet, visade sig dock vara en undercoverdetektiv och Lambesis greps och dömdes, den 16e maj 2014, till 6 års fängelse.

Tim Lambesis är naturligtvis ett extremt fall men han visar tydligt varför vår moral måste ligga djupare än i en viss trosuppfattning. För om vi ändrar tro, eller rentav förlorar den, så måste en grundläggande mänsklighet finnas där i vår person.

Oavsett om man är ateist, kristen eller har en annan tro så har alla potential att välja att vara en god människa ..
Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg

*Jag har pratat med fler människor än jag kan komma ihåg som förlorat sin tro pga att de insett att evolutionen stämmer och de fått lära sig att den inte kan stämma om Bibeln ska vara korrekt.

Categories: ..., Tro | 2 Comments

P4-intervju om Göteborgs Magiska Klubb och hur man börjar med trolleri

samuel vargPå midsommaraftons morgon var jag med P4 och pratade om Göteborgs Magiska Klubb och hur man kan börja med trolleri som hobby.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Vi fick in flera samtal om folk som tänkt på rätt symbol men tyvärr fanns det bara tid för att spela upp ett. Tänkte du på symbolen jag försökte projicera? Skriv en kommentar isf och dela klippet med andra och se vad de tänker på.

Ha en fortsatt god midsommarafton så ses ute i etern ..!
Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Categories: Hjärnan, Magi | Leave a comment

Jens Garnfeldt uppmanar kristna att ge 10.000:- direkt till hans privata stiftelse.

Den påstådda profeten och mirakelpredikanten Jens Garnfeldt börjar allt tydligare visa vad han står för. Inte nog med att han väldigt tydligt manipulerar fram falska helanden utan nu har han också börjat komma ut som person som ”enligt gud ska ha pengar”.

ett möte i Jönköping sade han sig att Gud talade om för honom att ”det finns det tio människor som kan ge 10 000. Det finns över tjugo som kan ge 5 000. Det finns flera som kan ge 1 000″.

Och det var inte pengar som skulle gå till barncancerfonden eller någon form av hjälpverksamhet. Det var pengar som skulle direkt in på Garnfeldts egna stiftelse.

Att inte fler kyrkor ser varningssignalerna för denna farliga framgångsteologi som inte bara lurar folk på pengar utan också liv och hälsa är skrämmande.

Det är dags att göra upp med denna form av falska helbrägdagörare ..!
Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg

Categories: Tro, Ulvar i fårakläder | Leave a comment