Spännande böcker med dunkelt innehåll…

Det har gått en vecka sedan jag uppdaterade bloggen och detta av flera orsaker… Dels har jag varit i Stockholm 3 dagar för att jobba på MagicBar och dels så förbereder slutredigeringen av mitt kompendium / bok Ulvar i fårakläder

Vidare kan jag också avslöja att det är på gång med minst en samtalskväll med @ateistbibeln… Exakt var och när detta (dessa?) samtal kommer att äga rum är dock ej klart än…

Så i väntan på att den släpps och att jag också avslöjar vilken av Kyrkans heliga Kor jag ska ta mig an att slakta och marinera nu när jag är, för tillfället, klar med kreationismen så tänkte jag visa upp ett par klenoder jag har kommit över…

Jag har alltid gillat böcker – speciellt gamla böcker… Och vid sidan av magin så har jag en hobby av att samla på gamla och udda böcker… en liten (eller liten och liten – boken mäter 40 x 25 x 5,5 cm) pärla i samlingen är August Strindbergs ockulta dagbok i faxsimilutgåva… Det finns bara 99 exemplar av den boken och jag är lycklig ägare till nummer 79 av dessa…

Ganska nyligen kom jag, genom min Mäster Gaston, över två spännande böcker som sägs härstamma från början av 1900-talet… Den ena är tidig version av The witches almenac som är en slags horoskopskalender och daterar tillbaka till 1938…

Själv tror jag inte ett smack på horoskap utan anser det vara bluff och båg från början till slut… Men det är iaf en fin bok som säkert finner sin nytta i min magisamling – kanske det blir en rutin utifrån den till Hallloween och nästa Houdiniseans?

Den andra boken, som är en riktig skönhet, jag kom över sägs vara en faximilutgåva – en av endast tre existerande kopior utav John Dee Grimoire’s besvärjelsebok… Grimoire skall ha varit en engelsk renässansnekromantiker som även lär ha varit lärare för Elisabeth I
Boken i sig är en samling av välsignelser, förbannelser och diverse mystiska ritualer… I boken står också språket Enochian, himmelens språk, som Grimoire själv konstruerade att finna… Boken är i övrigt skriven på pseudolatin och fornengelska vilket gör den extremt svårläst om man inte är skolad i dessa båda språk (något undertecknad av en ren slump råkar vara)… Att Grimoire sedan också ibland skriver på diagonalen och slänger in symboler och bilder mitt i texten så man knappt vilken rad som fortsätter vart underlättar knappast läsningen… Men boken är hur som helst en fantastisk kopia av den påstådda hovmagikerns egen mörka hemligheter… Vi får se om den boken kommer till nytta eller om den mer blir en del av min samling…

Vacker kalligrafi pryder alla sidor…


Den berömda Satorfyrkanten är det första åskådaren får se när Grimoires besvärjelsebok öppnas…

– Och för er som undrar så tror jag inte på magi heller…

Jag återkommer snart med Ulvar i fårakläder, en inläsningen av det urgamla dokumentet Didache samt ett rykande hett ämne som Kyrkan, allt för ofta, har förvrängt synen på…
Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg Thunberg

Post Scriptum: Ta påståendena om de två böckerna med en nypa salt…

Om Samuel Varg

Professional magician and lecturer. Proud nerd, wanna-be warrior and poet of the clan Heffern.
Det här inlägget postades i ..., Historia, Magi, Symbolism. Bokmärk permalänken.
 • http://www.ateistbibeln.se/ AteistBibeln

  Spännande böcker! Hamnar de på samma hylla som bibeln? ;-)

  ”- Och för er som undrar så tror jag inte på magi heller…”
  Kan detta vara en definitionsfråga?
  Hur definierar du magi?

  Ser fram emot vårt samtal. Detaljerna börjar ju falla på plats.

  • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg Thunberg

   Kan detta vara en definitionsfråga?

   Hur definierar du magi?

   En väldigt spännande fråga som jag måste fundera mer över innan jag svarar…

   Ja det ska bli väldigt spännande med ett öppet samtal!

  • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg Thunberg

   …och nej – de står inte på samma hylla som mina biblar… ;-)

 • http://twitter.com/Dantesinfern0 Dante Rons10

  Hej Samuel!

  Roligt med folk som gillar gamla böcker. Gör så ont i hjärtat när man ser hur många böcker som bara slängs bort.

  Här några av mina böcker:

  Johan Arndt_ En sann Christendom från 1890

  Shakepear’s samlade verk- översatt av Carl August Hagberg från 1861

  Bibeln från 1874

  Ser gärna fler bilder på din boksamling. 

  Dante

  • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg Thunberg

   Fina böcker!

   Det lär bli fler inlägg om gamla och mystiska böcker – så håll till godo!