Adrian Parker om ”Medvetandet, hjärnan och det paranormala”…

Vetenskapsfestivalen pågår för fullt här i Väskustens Pärla – också kännt som Göteborg… Som vanligt trivs jag som fisken i vattnet och hade gärna studsat runt bland en massa olika debatter och föreläsningar… Tyvärr satte någon magsjuka stopp för mig under 1,5 dygn, men på torsdageftermiddagen hasade jag mig iväg med några vänner till en föreläsning med namnet ”Medvetandet, hjärnan och det paranormala” av Adrian Parker som jobbar vid Psykologiska institutet på Göteborgs Universitet…

Det började bra och var intressant då Parker talade om drömforskning… Han tog upp några intressanta exempel som skulle kunna tyda på någon form av klärvojans då det kommer till att uppleva en annan persons drömmar… Han nämnde några exempel då försökspersonerna (han själv var en av dem) kunde beskriva, i ganska god detalj, vad en annan person drömt om… Jag hade gärna sett att han gick djupare in och beskrev studien – nu kändes det mer som anekdotisk bevisning (något han själv också påpekade)…

Men efter en halvtimma började det spåra ur när han tog upp den omdebatterade Terry Evans… Han tog upp Evans meningsmotståndare, så som Christer Sturmark, och sa att de var för hårda i sin ton mot Terry och andra (så kallade) medium… Han sade sig själv stå någonstans mitt emellan då båda lägren… Efter föreläsningen frågade jag lite mer om Terry Evans och kommenterade att det var helt uppenbart att denne använda sig av cold reading och liknande metoder – något som Adrian Parker höll med om… Men sen blev det lite lustigt då han viftade bort min kritik mot Evans med argumentet ”men alla luras lite”…
Må så vara – men när man skor sig på lögner om löften att kunna uppfylla människors önskan att få komma i kontakt med avlidna släktingar eller en förlorad kärlek så har man korsat en gräns (med råge)! Jag kan självklart inte bevisa att det är så Evans gör – men kan man lite om cold reading och tittar på t.ex. Det okända (ett spökprogram i TV4 där Terry Evans medverkar) så blir svaret ganska uppenbart…

Vidare kommenterade han Richard Wiseman och Derren Brown och tyckte att de var ohederliga eftersom de använder magi och påstår att de kan läsa tankar (mind reading) och / eller kroppsspråk… Detta angrepp tyckte jag var mycket märkligt eftersom de båda är helt ärliga med att de faktiskt använder sig av bedrägliga metoder – till skillnad från charlataner och påstådda medium som nyttjar samma metoder men säger att det är på riktigt…


Adrian Parker tycker att Richard Wiseman är ohederlig eftersom han kombinerar psykologi och magi…

Sen började Parkers föreläsning spåra ut totalt och han kom in på kvantfysik (!) och en massa märkliga anekdotiska hypoteser som ”eventuellt kunde bevisa övernaturliga fenomen”… När han nämnde kvantfysiken log jag och en skeptikerkollega mot varandra över föreläsningssalen (ni som är är insatta i skeptikerrörelsen förstår varför) och skakade lätt på våra huvuden…
Sen försvann föreläsningens röda tråd genom ett svart hål…
Den andra, och sista, halvtimmen blev mest svammel om hur en ”äkta skeptiker” bara vara och hur spännande kvantfysik är – *suck*… Föreläsningens intressanta början om drömmar och medvetande var som bortblåst och blev ersatt av högst hypotetiska idéer om hur kvantfysik kanske kan förklara hur en människa kan uppleva någon annan persons känslor och drömmar… Han tog också upp några märkliga fall när tvillingar råkat ut för samma saker på olika platser – helt oberoende av varandra (mer anekdotisk bevisning med andra ord)… Och vid det laget hade Parker så många bollar i luften att det inte gick att första vad det hela handlade om…
Det kändes som Parker ville säga mycket mer än vad någon människa kan göra på 60 minuter och alldeles för många frågor lämnades obesvarade… Snacket om kvantfysik och hans personliga åsikter om hur en ”äkta skeptiker” skall vara sänkte också hans trovärdighet rätt rejält om någon frågar mig… Det är inget fel i att ifrågasätta skeptiskt tänkande – men gör det då med rätt metoder! – Jag själv blir, allt som oftast, anklagad för att inte vara en äkta skeptiker eftersom jag har en ”weak theistic belief”… Så jag har inget emot att man, som skeptiker, kan vara öppen för övernaturliga fenomen – men man ska inte göra inte en personlig tro till något som kan misstas för fakta eller evidens!
Ett par saker som Parker nämnde håller jag dock med om – att en del skeptiker har en slags övertro till cold reading och hur mycket man faktiskt kan ”läsa av” en annan människa (Se när Richard Wiseman besöker Skavlan som exempel) samt att en del skeptiker skulle vinna på att inta en mer stillsam ton i debatten…

Överlag så var Parker en ödmjuk talare med flera spännande idéer… Hans föreläsning var dock inte så mycket att hänga i granen och jag ger den två magiska skallar av fem möjliga…

Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg Thunberg

Om Samuel Varg

Professional magician and lecturer. Proud nerd, wanna-be warrior and poet of the clan Heffern.
Det här inlägget postades i Fältundersökning, Hjärnan. Bokmärk permalänken.
 • http://www.ateistbibeln.se/ AteistBibeln

  Tack Samuel för ett bra referat!

  Vad känner du om Adrian’s bakgrund, och vad har han för agenda egentligen?
  Mellan raderna känns det som att han försöker försvara en specifik paranormal företeelse?

  • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg Thunberg

   Har faktiskt väldigt dålig koll på Parkes bakgrund… Och ”hans agenda” vet jag ingenting om… =)

 • http://twitter.com/ungraveity Peter Lundin

  Tack för referatet!

  Med reservation för att jag inte deltagit på föreläsningen själv och baserar mina åsikter på Samuels referat.

  ”Men sen blev det lite lustigt då han viftade bort min kritik mot Evans med argumentet ”men alla luras lite”…”

  Det verkar som Adrian inte vill stöta sig med varken forskar-/skeptikerlägret eller de som tror på vidskepelse. 

  Hur lyckas han få kvantfysiken att relatera till parapsykologin? Det låter inte seriöst alls. 

  • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg Thunberg

   Jag tror också att Parker vill vara såväl skeptiker som paranormalister till lags – något som kan funka, men man får inte vara rädd at säga ifrån när man tycker att någon gör fel…

 • Amanda

  Bra redogörelse! Mer om den påstådda kopplingen mellan parapsykologi och kvantfysik finns  i min berättelse från samma evenemang: 
  http://www.vof.se/blogg/parapsykolog-adrian-parker-rapport-fran-foredrag-i-goteborg/

  • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg Thunberg

   Bra själv!