Harry Potter, hårdrock och rollspel är av djävulen..?

Tidigare i veckan tog jag mig en liten sovmorgon och låg kvar i sängen men då jag har väldigt svårt för att inte göra någonting så slog jag på min dator och tog fram en riktigt bra podcast som heter ”The thinking atheist”… Här snackar vi en proffsig, informativ och spännande podcast!

(Varför lyckas aldrig kristna göra en sådan podcast? – det är antingen taskig produktion, ointressant eller så är det skrämmande trångsynt.)

Hur som helst – Podcasten tog upp Harry Potter, hårdrock, rollspel och andra fenomen och hur vissa kyrkor anser att de sakerna är ”av djävulen”… Resonemanget är lika förenklat som det är trångsynt och utgår från några väl valda bibelverser… Favoriten att citera var nog 5 Mos 18:10-13:

Hos dig får det inte finnas någon som offrar sin son eller sin dotter på bålet, ingen spåman, teckentydare, svartkonstnär eller trollkarl, ingen som ägnar sig åt besvärjelser, som rådfrågar de dödas andar eller spådomsandar och söker vägledning hos de avlidna. Herren avskyr alla som gör detta, och det är sådana skändligheter som gör att Herren, din Gud, driver undan folken för dig. Du skall vara fläckfri inför Herren, din Gud.”…

Jag har fått samma vers skickad till mig i e-mail där jag får förklarat för mig att mitt yrkesval är ont och att vara magiker är inte förenbart med att vara kristen… När jag då försöker förklara att jag inte besitter några magiska krafter utan att allt handlar om psykologi, tricks och skådespel så slår den som anklagar mig till dövörat… Precis samma var det i podcasten… De som ringde in och förklarade hur de uteslutits eller blivit fördömda fick precis samma behandling… En liten grupp kristna vet sig ha sanningen och vägrar öppna sig för ett bredare perspektiv… Allt som ens kan liknas vid ockultism ÄR ockultism… Spelar man en magiker i ett rollspel eller läser om en trollkarl i en bok så öppnar man upp sitt liv för demonisk aktivitet – punkt!


(Om någon magikerkollega läser ”Blogg utan punkt…” så förstår hen nog varför jag valde just den här bilden…)

Själv har jag tappat räkningen på hur många gånger jag har fått höra att det är fel att se på skräckfilm, läsa mörk litteratur eller syssla med ockultism (dvs vara skådespelare)… Jag är nyfiken på de kristna som anser detta – vad baserar ni det på förutom eran tolkning av Bibeln? Argument så som ”Det står så och därför är det så!” kan inte gillas eftersom många läser precis samma vers men tolkar den inte på samma sätt…
Jag tror att det en önskan om att inte vilja förstå och en känsla av att man måste vara annorlunda och ha någon att peka finger åt… Det är grunden till såväl avståndstaganden mot såväl homosexuella som oss som gillar att läsa om fiktiva trollkarlar…

Så precis som jag tidigare la ut en utmaning till kreationister att lägga fram sina argument (några vettiga sådana fick jag dock aldrig) så utmanar jag nu de som tror att skräckfilmer, Harry Potter och liknande fenomen är ockult – vad får er att tro detta? Vilka är era argument? Vad händer med oss som faktiskt sysslar med sådant?

Och även du som blivit anklagad för att syssla med demonisk aktivitet när du läser Harry Potter (eller andra liknande böcker), lyssnar på hårdrock eller spelat rollspel – hur har argumenten låtit? Hur har du hanterat det?
Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg Thunberg

Om Samuel Varg

Professional magician and lecturer. Proud nerd, wanna-be warrior and poet of the clan Heffern.
Det här inlägget postades i Magi, Spiritism, Tro. Bokmärk permalänken.
 • Caroline Häljestig

  Det roligaste av allt tycker jag är när atheister säger till mig ”Men hallå! Du är ju kristen, du får inte dricka öl!” osv.. Svarsargumentet till det brukar väl bli ”Lägg inte sådana kommentarer om att Gud skulle straffa mig när du inte ens tror att han finns”.

  Den här klassikern om att man inte ska dricka alkohol får jag dock mycket från kristna håll. ”Djävulen bor i alkohol” osv..”När Jesus gjorde vin var det alkoholfritt”.. Borde det inte stå i bibeln då att hans blod är druvsaft? Sen får jag lite klagomål för att jag vill bli tatuerare och har tatueringar. Det står att man inte ska rista i sin kropp, vilket jag tror handlar mer om avgudadyrkan än något annat. Hade ju varit en sak om jag tillbad Melody och Bonbon (mina my little pony’s) och såg dem som gudar, men jag ser dem som ett förevigat minne. Tatueringar som ett konstverk där människans hud används som duk.Jättebra inlägg Samuel! Verkligen.Slutsatsen i att hantera kritik är väl.. Ja, jag säger vad jag tror på och varför, och är de helt orimliga att ens ta till sig min åsikt så kan de få vara trångsynta och fast i syndakatalogen.den bästa bibelversen här är väl”Därför är du utan ursäkt, du människa, vem du än är som dömer. När du dömer en annan fördömer du dig själv. Du som dömer handlar ju på samma sätt.”

  • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg Thunberg

   Ja alkohol är ju också en het potatis – och kanske den där folk har mest åsikter både inom och utanför kyrkan…

   Klart du ska bli tatuerare! 

   3 Mos 19:28

   …och inte rista några märken på er kropp för någon som är död. Inte heller skall ni tatuera er. Jag är Herren.

   3 Mos 21:5

   Prästerna får inte raka någon del av sitt huvud, inte heller klippa av skägget eller rista märken på sin kropp.

   Detta handlar antagligen om att rista märken till minne av döda – som en slags dödskult – eller avgudamärken… Jag tror inte det rör sig om vanliga tatueringar… Jag tror det är Esra (någon av de gammeltestamentliga profeterna iaf) som målar ett märke i pannan på judarna som ett märke på att de följer Jehova…

 • http://twitter.com/Heinrock Henrik Betnér

  Jag minns när jag spelade rollspel i övre tonåren och fick en del påpekanden från vuxna i församlingen att det där knappast kunde vara bra. Så småningom fick jag ledaruppgifter för de yngre tonåringarna och tog så klart rollspelen med mig in i det arbetet. När det visade sig vara pedagogiskt användbart bad de faktiskt om ursäkt för kritiken och berättade att de hade bett mycket för att jag skulle ”ta mig ur det där med rollspelen”. Det bästa i det hela är att de var stora nog att inse att det inte var verktyget som var av ondo – som vanligt handlar det om vad man använder det till…

 • Sofilelle

  harry potter filmerna är ockultism eftersom det är häxar och trollkarlar, konstiga varelser och det är en värld där gud inte finns, man klarar sig utan gud eftersom man har sin lilla pinne o trolla med. detta påverkar små barn o även vuxna. o tatueringar är fel, rökning, snus, droger, piercingar och alkohol. gud säger ju att man inte ska förstöra sin kropp. skulle gud ha en massa tatueringar? eller skulle han stå o trolla ?? nej han skulle inte behöva det eftersom han redan är övernaturlig.  

 • Sofilelle

  harry potter filmerna är okultism eftersom det är häxar och trollkarlar, konstiga varelser och det är en värld där gud inte finns, man klarar sig utan gud eftersom man har sin lilla pinne o trolla med. detta påverkar små barn o även vuxna. o tatueringar är fel, rökning, snus, droger, piercingar och alkohol. gud säger ju att man inte ska förstöra sin kropp. skulle gud ha en massa tatueringar? eller skulle han stå o trolla ?? nej han skulle inte behöva det eftersom han redan är övernaturlig

  • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg Thunberg

   Hej Sofilelle!

   Kul att du kommenterar och jag förstår att du vill retas lite… Men om du vill lägga ut dina argument lite för varför piercings, alkohol, hårdrock, Harry Potter och allt som hör till är synd så vore jag tacksam…