Min själs mörka natt V – Hemsökt av Maran…

Natten och de drömmar som sömnen för med sig har alltid fascinerat mig… Hela mitt liv har jag haft en orolig nattsömn… Min mor har berättat för mig att när jag var liten så kunde hon klocka mig på exakt 43 minuter efter det att jag somnat, för när den tiden hade gått så vaknade jag igen – på minuten… Om detta berodde på att min första drömperiod tog slut vet jag inte, men det är min gissning…
I olika perioder har jag också drömt olika mycket… Ibland har jag haft månader av, vad jag kan minnas, drömlösa nätter och ibland så drömmer jag i stort sett varje natt… Just nu är jag inne i en sådan period och jag hemsöks var och varannan natt av Maran – vad man i historien har kallat det när någon har haft mardrömmar…

En lite märklig iakttagelse jag ha gjort är att då jag läser skräckromaner eller ser på skräckfilmer så drömmer jag mycket mindre mardrömmar… Är detta för att kroppen på något sätt rensas från upplevelser som anses vara farliga då vi blir skrämda? Jag själv uppskattar att titt som tätt bli ordentligt skrämd och ser inte skräcken som en negativ känsla utan mer som en ventil där instängda känslor för komma ut genom… Efter att ha blivit skrämd så upplever jag en stor eufori och glädje… Om jag har förstått rätt så härstammar detta från vår tidiga historia då lyckokänslan blev en slags belöning för att ha överlevt en skrämmande rovdjursattack eller liknande… Kan någon biologikunnig person förklara detta närmare?

Visst kan detta med mardrömmar upplevas som väldigt negativt – och ibland är det väldigt jobbigt, det erkänner jag… Det är inte roligt att vakna kallsvettig och med hjärtat hårt pumpandes i bröstet… Men när jag sköljt av ansiktet och lagt mig för att fundera på drömmen så infinner sig ofta en sällsam frid i mitt inre… Jag vill se detta som en positiv process där jag bearbetar allt jobbigt jag varit med med om de senaste 1,5 – 2 åren… Så länge man tar tag i mardrömmen, funderar på den och pratar om det så behöver man inte må dåligt av att bli ”riden av maran”…

Hur tänker du om drömmar och mardrömmar? Drömmer du ofta eller är du en person som väldigt sällan drömmer?
Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg Thunberg

Om Samuel Varg

Professional magician and lecturer. Proud nerd, wanna-be warrior and poet of the clan Heffern.
Det här inlägget postades i ..., Historia, Spiritism. Bokmärk permalänken.
 • http://twitter.com/FotoAgge agnetha Flodström

  Oj…det låter jobbigt tycker jag…du verkar inte tillfreds med ditt inre. Kanske beror det på ditt eviga ”sökande” efter sanning!? Själv drömmer jag alltid mycket och har alltid gjort. När jag var yngre drömde jag ofta att jag I DRÖMMEN visste att jag drömde…jag utsatte mig för faror för att ”känna hur det kändes” eftersom jag ändå visste att det bara var en dröm. DET var sjukt coolt!! Jag har ägnat mkt. tid i mitt liv till att försöka ”lära mig drömma rätt” och att analysera mina drömmar. Det är väldigt intressant. Tycker att drömvärlden är underskattat för det är ju dock något som är väldigt personligt och värt att lägga lite tankar på. Jag har ofta drömt sanndrömmar och då kan man ju undra vad det är för ”sinne” som aktiveras i drömmarnas värld. Intressant är det iaf. helt klart. :-) 

  • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg Thunberg

   S.k. sanndrömmar är väldigt spännande…

   • Cecilia

     Har också väldigt ofta mardrömmar och blir helt förvånad de gånger de är glada drömmar. Det där med ens psykiska tillstånd och tips och råd från folk som ej är läkare, ska man nog ta med en nypa salt. Oavett hur dagen har varit, om jag varit lugn, glad, stressad eller trött, så får jag mardrömmar.

    Experter säger att det främst är ärftligt, det här med hur ofta man får mardrömmar. Jag har det som min far, och sedan jag tänker på att det är en genetisk grej, så är jag inte speciellt orolig för fenomenet längre.

    • http://twitter.com/FotoAgge agnetha Flodström

     Låter konstigt att drömmar skulle kunna vara genetiska..isf. skulle det ju gå att definiera vad det är för något! Jag är övertygad om att det är djupare än så…vad du upplevt under dagen ger inte alltid spår i drömmarna. Det ärnog snarare så att det ligger i ”ditt inre” sas.

 • http://emanuelalmroth.wordpress.com/ Emanuel Almroth

  Jag blev besökt av maran i natt, blir det flera gånger per år. Alltså att jag typ sover och är vaken samtidigt och börjar hallucinera. Jag tror att när man ser rysare och läser skräckböcker så blir det planterat i en så att det kommer upp senare. Jag drömde mardrömmar om Lovecrafts skräckvärld först ett halvår efter jag hade läst hans noveller!

  • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg Thunberg

   Spännande att du får mardrömmar efter att du läst skräckböcker medan det är tvärtom för mig!

 • http://twitter.com/annareb Reb & Anna

  Tror definitivt att man bearbetar i drömmen. Både stort och smått, både jobbigt och glatt. Det märker jag med mig själv i alla fall, och har märkt genom livet. När saker man går igenom (eller, ibland, sådant man gått igenom tidigare) kommer till en i drömmen så kan det visserligen vara tämligen förvridet i förhållande till den verkliga upplevelsen. Men jag tror att det är just i det där förvridna som vi kan få syn på det som blivit stort i oss, eller som gnager i oss. 

  Jobbiga upplevelser tenderar väl att i första hand bearbetas genom mardrömmar, eftersom de är just jobbiga upplevelser. Men jag har också varit med om att drömma om en tidigare, ganska jobbig, upplevelse på ett sätt som jag inte direkt skulle karaktärisera som mardröm. Men kanske att det är i en senare fas av bearbetandet (just den här drömmen inföll ett antal år efter händelsen som den behandlade).

 • http://www.halsopastorn.se/ Monica

  När man sover återhämtar sig pannloben där det sunda förnuftet sitter, devs den kopplas bort under sömnen och då kan drömmar bli helt knasiga. Det kommer in hur många tankar som helst  huller om buller och i hjärnan och utan pannlobens hjälp kan den inte sortera och avläsa.
  Varför det blir mer av just mardrömmar hos vissa vet jag inte.