Har Ggteborgs invånare ett kollektivt falskt minne om den Malmska valen?

Minns du att vid något tillfälle som barn har varit inne i den Malmska Valen på Göteborgs Naturhistoriska museum? Om svaret är ja så är det med stor sannolikhet ett s.k. ”falskt minne” du bär på. Men innan vi går in på det så får det bli en kort historik kring den Göteborgska stoltheten.

Klockan nio på morgonen den 29:e oktober 1865 så såg två fiskare vid namn Olof Larsson och Carl Hansson att ett stort åbäke till havslevande djur hade strandat på vid Näset strax söder om Göteborgs stad. Traktens befolkning tog sig ut till tingesten, som visade sig vara en ung blåvalshanne, och hade ihjäl den med klubbor, hagelbrakare och pikar (man kan föreställa sig hur mysigt det var) för att sedan sätta den på släp bakom tre ångbåtar som tog den till Göteborgs hamn. Direktör James Dicksson köpte valen för 1500 riksdaler och donerade den sedan till Augist Wilhelm Malm som var intendent på den zoologiska avdelningen i Göteborgs Museum. Valen flåddes och man byggde en träställning som den nu behandlade valhuden nitades fast på medan skelettet pusslades ihop. Numera hänger det bredvid sitt eget skinn i den stora valsalen.


Valens skelett i sällskap av sitt eget skinn.

I början av sitt nya liv turnerade valen runt i Sverige och delar av Europa innan den permanent hittade sitt hem i Göteborg. Här inredde man valen genom att invändigt tapetsera den och sätta in bänkar längs buken. Vissa källor uppger också att det serverades punsch och kaffe för de som ville gå in i valen som entrades genom att gå in genom munnen.

Någon gång runt 1920 valde museets ledning att stänga ned den attraktionen efter att man hade ertappat ett ungt par med att kopulera i valens inre. Idag öppnas valen endast vid specifika tillfällen – som när det är riksdagsval (Välkommen till Göteborg!).

Men nu återgår vi till att folk ändå har minnen av att vara inne i valen – jag själv är en av dem! Jag gjorde en högst ovetenskaplig undersökning och frågade 20 personer som är boende i Göteborg (jag lade också ut frågan på Facebook och Twitter där jag fick ganska bra med svar) och av dem så hade 9 st minnen av att ha varit inne i valen. Frågar man en Göteborgare så är chansen rätt stor att denne har varit inne i valen och de flesta tror att de var inne i den någon gång mellan 5 och 10 års ålder. Men sannolikheten för att alla dessa faktiskt varit inne i valen vid något av de få tillfällen då den faktiskt varit öppen är ganska liten.

Men det finns väldigt få som har bilder på tillfället. Varken jag eller några av de jag frågat har några bildbevis på att de befunnit sig i valen. (Har du bild på detta? skicka gärna till contact@samuelvarg.se och beskriv när du besökta valen)

Så varför tror så många av oss att vi varit inne i den Malmska valen? Det hela kan röra sig s.k. falska minnen. Hur dessa uppstår kräver flera blogginlägg för att reda ut men i det här fallet kan man förenklat säga att minnet antagligen uppstår för att man talar om valen och då, i samband med det, så nämns att den tidigare har varit öppen, att man kunnat gå i den, osv. Nästa gång samtalsämnet kommer upp så kanske man säger ”vi var väl inne i valen någon gång för länge sedan?” osv. Möjligheterna till varför minnet kommit till är väldigt många och det är högst individuellt hur och varför det skett.

För om hälften av alla Göteborgare skall ha vari inne i valen så innebär det att närmare 250.000 personer skall ha besökt valen och varit på plats där någon av de få öppetdagarna som finns varje år.

Jag finner det något osannolikt. Kan det vara så att det är en slags vandringssägen som planterat sig som ett falskt minne hos några av oss? Det vore spännande att göra en större undersökning på ämnet: hur många Göteborgare som tror sig ha varit inne i valen? Sedan jämför man detta med antalet besökare de dagarna då den varit öppen.


Hjärnan lurar lätt sig själv – Något jag s.k. tankeläsare och sinnesmagiker gärna utnyttjar …

Har du ett minne av att ha varit inne i den Malmska valen eller något annat tillfälle som du misstänker är ett falskt minne? Berätta gärna i kommentarerna!

Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg

Post Scriptum: Se också filmklippet från GP om det påstådda valkafét på den här länken.

Om Samuel Varg

Professional magician and lecturer. Proud nerd, wanna-be warrior and poet of the clan Heffern.
Det här inlägget postades i ..., Fältundersökning, Historia, Hjärnan. Bokmärk permalänken.
 • Dtmartinb

  Jag har ett väldigt tydligt minne av att ha varit inne i den men blir ju tveksam nu. Givetvis var det också i 10 årsåldern, nu är jag 36. Jag minns väldigt tydligt hur det luktade gammalt materialrum och att jag var ganska besviken på hur litet det var – min vän hade berättat att de hade ett café inne i valen. Min fråga är om min hjärna verkligen kunnat bygga in besvikelsen och den unkna lukten i det falska minnet.

  • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

   Något café har det inte varit – dock någon form av servering enligt vissa källor. men jag tror det kanske är en hörsägen eller att det skett vid något enstaka tillfälle då fina gäster kommit på besök…

   Du kan ”gå in i valen” via den här länken: http://media1.vgregion.se/vastarvet/gnm/quicktime/valsal/valsalspan.htm 

 • http://www.andrejonsson.se/ André

  Påminner förstås om Denniskorvarna, aka Scan Hotdogs. Hur många som helst i min (vår?) ålder kan gå i döden för uppfattningen att de någon gång hetat Dennis. Men till skillnad från den här historien – där valen faktiskt varit öppen – så har Scans korvar aldrig haft namnet Dennis. Det ÄR inte Dennis på bilden, ens.

 • http://www.ateistbibeln.se/ AteistBibeln

  Tack!

  Det finns emellertid människor som faktiskt har köpt semlor i cafét i valens gap.
  En bekant berättade nämligan att några A-lagare talat om att de i en syn sätt änglar som sade att detta faktiskt hade skett så sent som på våren 1963.

  Finns det anledning att tvivla på det?

  Samuels utmärkta post om kollektiva falska minnen säger en hel del om vilken syn vi kanske bör ha på berättelser i bibeln.

  Exempelvis i Luk d24:23:

  ”De var vid graven tidigt i morse men fann inte hans kropp, och då kom de tillbaka och berättade att de i en syn hade sett änglar som sade att han lever.”

  Det går drykt 60 år (!) , sen skriver  författaren till Lukasevengeliet (en grekisk läkare?) om de  kvinnor (förmodligen obildade, ej läskunniga med med låg status) som enligt hörsägen, över 50 år, skulle ha besökt Jesus grav, att de I EN SYN såg ÄNGLAR som SAGT att Jesus lever…

  Jesu uppståndelse, den viktigaste händelsen i kristendomen.
  Är det en skildring av verkligheten?

  • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg


   Det går drykt 60 år (!), 
   sen skriver  författaren till Lukasevengeliet … 

   *Ehum* Lukas evangelium är, enligt de flesta historiker, från tidigt 60-tal och evangeliet blir då skrivet knappt 25-30 år efter den påstådda händelsen…Detta är dock ganska nära inpå om vi jämför med andra historiska händelser… Ceaser har inte källor som är äldre än 600-tal (om inte ännu yngre) – vilket placerar detta 650-700 år efter dennes levnad? Mer pålitligt ur historisk synvinkel? Tveksamt…

   • http://www.ateistbibeln.se/ AteistBibeln

    Fel av mig! 
    Glömde räkna ifrån Jesus livslängd…
    *ställer mig i skamvrån*

    Det gör ingen skillnad som betyder något.
    Hade det varit nedskrivet 20 veckor efter händelsen saknar den likväl trovärdighet.
    Trots att författarna till både Lukas och Matteusevangelierna lutat sig mot Markusevangeliet har de inte lyckats få ihop berättelsen. 
    Författaren till Johannusevangeliet har en helt annan story där Maria möter änglar i graven. Jesus kommer in, men Maria känner inte igen honom, och Jesus förstår inte vem hon letar efter… Hon får inte nudda honom etc..
    Detta är skildringen av den viktigaste händelsen som dessutom är helt övernaturligt osannolik.
    Innan Jesus försvann lovade han  mängder av saker som att allt vi ber honom om i hans namn skall ske, m.m.

    Med bibelns skildringar som grund påstår människor att Jesus lever och gör under än idag.

    Går det att verifiera? Nej, naturligtvis inte.
    Är det en villfarelse? Ja, uppenbarligen. 

    Är det Juslius Ceasar du jämför med?
    Huruvida  han var en stor diktator i Rom och vad han gjorde eller inte kan man naturligtvis ifrågasätta, men varför?

    • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

     Inta skall du behöva stå i skamvrån… =)

     Jag ville bara jämföra berättelsen med andra historiska gestalter som vi så ofta tar för givet… Du har helt rätt i att man inte riktigt kan jämföra berättelsernas övernaturliga aspekter med de ”naturliga”…

     • /Simon Pilgrim Rosen

      Hej på er… kanske inte nån som läser detta inlägg så här långt i efterhand, men jag såg på FB att diskussionen om falska minnen var igång och då läste jag den där tråden… Jag vänder mig till dig med signaturen ”ateistbibeln”. DU skriver att kvinnornas vittnesbörd undergräver uppståndelsens trovärdighet. Med all respekt, vill jag påpeka att det är precis tvärtom. Det faktum att det är just kvinnor som vittnar talar FÖR händelsens trovärdighet. En kvinnas vittnesbörd räknades (tyvärr) inte i den omgivande kontext då NT nedtecknades… Det tillhör alltså kategorin förlägenhetskriteriet som är ett av de grundläggande kriterium som kritiska forskare använder för att bedöma äktheten i antika skrifter…
      Förlägenhetskriteriet handlar om att utsagorna är trovärdiga om de innehåller förlägna, eller för kontexten ofördelaktiga detaljer.
      Läs gärna min artikel om den historiske Jesus på min blogg; .http://pilgrimafkorpasen.blogspot.se/2009/12/den-historiske-jesus.html

      Tack för mig
      /Simon Pilgrim Rosen

     • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg

      Gott med en äkta teolog som svarar.

      Nu blev det ett svar till min kommentar så jag skickar hit @AteistBibeln:disqus så att han får chans att svara.

     • Nutty Bible Quotes

      ”Atteistbibeln” här i Jesu skepnad.

      Ja ‘förlägenhetskriteriet’ är ju ett klockrent kort att spela i bibelsammanhang där förekomsten av ofördelaktiga detaljer är extremt frekvent.

      Det förefaller ju som att Jesu död och uppståndelse är stulet från andra religioner.

      Asklepios, Apollonios från Tyana, Herakles, Dionysos, Mitra, Mithra och Mithras samt Buddha dog, återuppstod och for till himmelen före Jesus.

      Även attribut med jungfrufödsel efter befruktad av gud, att vara kallad frälsaren, bota sjuka och många fler atribut gör att kristendomen framstår som en simpel copycat.

      Att bronsåldersstorys (stulna från andra religioner) som gått i hörsägen i flera årtionden skulle vara underlag för historiska magiska faktiska händelser är enligt mig helt befängt.

      Huruvida det är kvinnor (som inte har någon status att förlora på en lögn) eller inte gör varken från eller till i Jesus-myten

 • Cecilia

  Som icke-göteborgare och icke-insatt blir jag ändå lite konfys över detta inlägg:

  ”Någon gång runt 1920 valde museets ledning att stänga ned den
  attraktionen efter att man hade ertappat ett ungt par med att kopulera i
  valens inre… Idag öppnas valen endast vid specifika tillfällen – som
  när det är riksdagsval (typisk Göteborgshumor)…”

  Hur vet du då att det är falska minnen som gör att man tycker sig ha varit inne i Malmska valen?

  • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

   Då valen har varit öppen endast ett fåtal gånger de senaste 100 åren så kan inte hälften av alla stadsbor här varit inne i den…

 • Jayo

   Jag minns bara den enorma besvikelsen över att jag aldrig fick gå in i valen, för att den aldrig var öppen när vi var där. Jag hade ju hört sägnerna om att man kunde.

  • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg Thunberg

    Jag med! Jag var där rätt nyss med en god vän… Men ingen val med öppen trut så långt ögat nådde… Dock så hängde den Malmska Valen där med stängd mun och såg ståtlig ut…

 • http://www.mackanandersson.se/ Mackan Andersson

  Det är jätteintressant. Men kan det inte vara så att man minns fel, helt enkelt för att det FINNS en val man kan gå in i, på Naturhistoriska i Stockholm? 

  • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg Thunberg

   Kan vara så… – Men å andra sidan är det många saker vi ”kan” göra men inte har ett minne av att ha gjort… 
   Varför just valen? – Det är just detta jag är nyfiken på…

 • Soundsville

  Herr sinnemagiker har nog drömt ihop ett eget ”falskt minne”
  Det var roligt att vara inne i valen med ungarna vid jul 2006.  Var god se länk nedan

  http://nyheter.vgregion.se/sv/Nyheter/Goteborgs-Naturhistoriska-Museum/Pressarkiv/JUL-FEST-I-VAL-pa-Naturhistoriska/

  • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg Thunberg

   Du läste nog inte bloggposten speciellt noga eftersom jag skriver att valen faktiskt är öppen vid vissa speciella tillfällen…
   Det jag ifrågasatte var att varannan Göteborgare ska ha varit inne i den – något som jag fortfarande vidhåller är ytterst osannolikt…

  • Hanna P

    Soundsville verkar vara någon som alltid måste ha rätt trots att han har fel. ^^

 • Pingback: Rätt eller fel att kräva läkarintyg efter påstått helande? III – Vår opålitliga hjärna … | Samuel Varg Thunberg

 • Chris

  Jag vet att många försvarar denna punkt väldigt hårt, men jag har själv flertalet falska minnen som är väldigt starka, så jag vet hur frustrerande det är att höra att det man minns faktiskt hände aldrig har hänt.
  Det folk behöver förstå är att falska minnen inte är något man TROR har hänt, man VET att det har hänt, men fakta och minnen går isär. Du minns väldigt klart hur du gått in genom valens mun, hur du kände på träpanelen därinne, hur stark lukten var och hur du lyckades sitta i någon minut på en av bänkarna därinne och tittade ut genom den väldiga valens mun innan en vuxen (troligen lärare eller förälder, de flesta jag har hört och den jag själv har är mamma) säger att det är dags att gå.

  Detta falska minne känns så starkt eftersom den är delvis sann. Du kände faktiskt lukten, då du stod bredvid valen. Du kan även ha känt träpanelen, då det finns träpaneler överallt där, men framför allt så hör du historien av att andra har varit där och fantiserar om hur det var, i en ålder då du är väldigt känslig för intryck och efter ett tag blir fantasin ett minne, allt runtomkring bleknar bort och kvar är känslan du hade vid just det tillfället, då du stod där och ”var inne i valen” i dina tankar.

  Att så många har exakt samma upplevelse beror högst troligen på att man hört historien återberättats av samma person, efter samma ”manus”, då de guider som är där ofta stannar väldigt länge och väldigt gärna berättar dessa historier med samma inlevelse.

  Mina falska minnen beror på att något är felkopplat i huvudet, men varenda en av dem är lika starka som minnet av att jag satt på den träbänken inne i valen och tittade ut. När jag för ett par månader sedan fick reda på att det inte kan ha varit sant blev reaktionen något starkare än de jag brukar ha när falska minnen upptäcks, främst för att det handlar om något så ikoniskt för min (och många andras) barndom. I början letade jag alla möjliga orsaker. Kanske var den öppen bara för en dag när jag råkade vara där? Kanske det var en annan val? Men nej, det finns ingen möjlighet att jag någonsin varit inne i den valen, eller någon annan val för den delen.

  • Chris

   Vad som skrämmer mig mest om just valen är hur det är ett kollektivt falskt minne. Jag har efter denna upptäkt även gjort mina egna undersökningar (som inte på något sätt är grundade i någon form av vetenskap) och sett hur det appliceras på andra saker. Ta till exempel den politiska miljön i Sverige. Så många som påstår att de inte röstat på Moderaterna, som påstår att de aldrig skulle kunna hålla med dem, men för 10 år sedan lät det ”Moderaterna och Sossarna har ju samma politik, de håller varandra om ryggen”.
   Min misstanke är att det är ett liknande fenomen som hänt, att folk glömmer vissa detaljer, men kommer ihåg andra och att tidpunkter förvrängs och det andra har sagt kan uppfattas som något man själv har sagt för att man just nu har den uppfattningen.

   Kanske ett dåligt exempel, men jag ser iallafal en koppling där och jag tror att det skulle vara intressant att se någon med insikt i människans psyke berätta mer om detta.

 • Anna

  Men, valen är ju öppen minst en gång per år (ofta fler eftersom den är öppen Valborgsmässoafton, valdagar och julmarknad). Dessutom är det en populär utflykt för skolklasser. Så jag ser inte alls hur det skulle vara otroligt att varannan Gbg-are varit inne i den. Jag har varit inne i den flera gånger, som barn, tonåring och vuxen. Nog är det väl ändå en sak man som förälder boende i Göteborg ser till att ens barn får uppleva?

  • http://www.samuelvargthunberg.se/ Samuel Varg

   Några få dagar per år ger tyvärr inte utrymme för 350.000 personer att ens en gång ha besökt den. Det är säkerligen några tusen. Kanske tiotusen. Men det kan omöjligt bli upp till 350.000 som under några få dagar varje år hinner besöka den.
   Så det rör sig säkert om en blandning. Några har riktiga barndomsminnen. Andra har hört av sina vänner och sen skapat minnen. Osv.