Dag 5 #ek11 – Några sista ord…

Nu ska jag bege mig vidare, bort från #ek11, och åka ut till Gotland där jag ska uppträda… Så jag lyfter på hatten och tackar för de här dagarna på Livets Ord… Det har varit spännande dagar med mycket möten och många känslor…

Jag har mött flera väldigt kärleksfulla människor som kommit fram, tackat för mitt bloggande och sagt att de verkligen uppskattar att jag utmanat och vågat lyfta fram vad jag anser vara negativt på konferensen…
Många verkar vara ovana vid kritik och även om de flesta som jag har talat med har tyckt att det har var mycket positivt så har jag också stött på dem som inte tyckt om det – Men dem jag kan nog räkna på mina båda händer… Dessa människor tycker jag är onödigt negativ och att jag verkar leta fel på #ek11…
Och ja, det gör jag nog – Men det är också lite av poängen med ”Blogg utan punkt…”! Jag är inte här för att stryka medhårs utan för att belysa, provocera (i kärlek) och utmana…

En församling kan ha både positiva och negativa sidor – något nedanstående bild får visa på…

Ledsen att säga det till er: Ni är, tillsammans med alla andra människor, faktiskt släkt med aporna – det är bevisat…
(Det positiva är att t-shirten faktiskt är ekologisk)

Det finns mycket jag inte kan skriva under på här… Jag tycker det är högst problematiskt att det anses olämpligt att kritisera ledarskapet… Jag ogillar israelteologin, som jag inte bara anser vara direkt obiblisk utan och också inhumanitär… Det finns känslomanipulativa tendenser på gudstjänsterna – som visserligen är svåra att undvika, men de kan gott försökas undvikas i största möjliga mån…
Samtidigt så har jag blivit positivt överraskad av mycket på #ek11: Jag har blivit väldigt väl mottagen och de flesta människor har visat mycket uppskattning för min kritiska granskning och sagt att det var på tiden att någon vågade göra det öppet… Jag har t.om. skakat hand med några ur ”den innersta kretsen” som erkänt att vissa saker inte är så bra som de skulle kunna vara (så som att kaffet borde vara KRAV-märkt)…
Och jag ska villigt erkänna att jag inte sett röken av några falska helbrägdagörelser som jag trodde att jag skulle få se… Jag trodde att det skulle vara några ”benhelningar” och ”blinda ögon som öppnades” – men icke! Här får jag erkänna att jag hade förutfattade meningen och var dömande på förhand… Det kanske har förekommit här men under #ek11 har jag inte sett skymten av det…

Så: Livets Ord – ni har mycket gott hos er… Ni verkar vara kärleksfulla och genuint sanningssökande…
Men (!) ni måste våga lämna gammalt skrot bakom er… Sluta jämföra kreationismen med evolutionsteorin… Sluta vara så oreflekterade över en del mindre nogräknade evangelister ni tar in (Hinn, Bonnke osv) – Alla som säger sig bekänna Jesus är inte goda och ärliga människor… Våga gå vidare och lägg pseudovetenskapen, blåögdheten och det okritiska tänkandet bakom er (så lovar jag att försöka vara mindre fördomsfull nästa gång)…
Jag önskar er allt väl…


Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg Thunberg

Om Samuel Varg

Professional magician and lecturer. Proud nerd, wanna-be warrior and poet of the clan Heffern.
Det här inlägget postades i Evolutionstoeri och kreationism, Fältundersökning, Tro, Ulvar i fårakläder. Bokmärk permalänken.
 • http://twitter.com/balonka Patrik Andersson

  Samuel, det var mycket trevligt att få möjlighet att träffa dig några ggr irl på konferensen.

  Du verkar vara en ärlig, sanningssökande man som ställer frågor som du tycker är viktiga. Jag tror att vi alla mår bra av att få förklara oss och även bli ifrågasatta då och då.

  Jag högaktar dig för ditt fina sätt och för din förmåga att ödmjukt erkänna att du haft förutfattade meningar om oss. 

  Vår historia på Livets Ord är ju full av kritik och tyckande från alla möjliga håll, så ibland kan vi säkert komma i försvarställning lite väl snabbt. Många gånger har säkert kritiken och frågorna varit väl motiverad och vi tror ju inte på något sätt att vi är perfekta.

  Jag är ju ”bara” en ”vanlig” församlingsmedlem, men det är ju det som församlingen Livets Ord består av, vanliga människor, med fel och brister, som älskar Jesus och vill försöka leva sina liv som hans lärjungar. Jag tror att du förstått något viktigt när du skriver att vi ”verkar vara …. genuint sanningssökande”. Det tror jag ibland är något man missar, när man tittar på oss som församling ”utifrån”. Vi vill såklart endast ha det som är sant. Vi vill inte ha några falska helanden -om vi nu tar det som exempel. Vi längtar efter och tror Gud om hans verkliga/konkreta ingripande i våra liv baserat på vad vi kan läsa oss till i bibeln.

  Guds rike är större och mer mångfacetterat än vad jag, speciellt när jag var yngre, kanske insåg. Guds stora famn är stor, i den får både du och jag plats. :-)

  Allt gott!

 • Ulrika Oskarsson

   Samuel måste bara säga att det var väldigt bra skrivet! Har överhuvudtaget gillat vad du skriver på twitter. Du är kritisk och det är bra men man ser också att du lyfter fram det som faktiskt är bra med Livets ord.

  Jag har varit med i Livets ord i många år men gick ur för en månad sen. Det var ett jobbigt beslut för mig att ta eftersom jag i mycket gillar Livets ord och tycker det gör så mycket BRA! Men så finns det de där få procenten som jag inte gillar; för mig blev huvudskälet att lämna deras sätt att hantera kritik och att jag inte längre kan stödja detta som jag indirekt gjorde med ett medlemsskap. Jag blir tokig på att antingen läggs locket på eller så bemöts kritiker på ett högst arrogant sätt, dessa kritiker som ofta har blivit sårade genom Livets ord av felaktigheter som begicks på 80-talet. Jag har ofta saknat en ödmjuk attityd gentemot dessa människor och sådant gjorde mig djupt bedrövad. Därför valde jag att lämna församlingen. Det är viktigt att säga att det finns undantag naturligtvis, inte alla pastorer eller folk i ledande ställning bemöter kritik på detta sätt, men jag har sett alltför många exempel.

  Finns mycket att skriva om detta men jag stannar där i den här kommentaren. Jag fortsätter besöka Livets ord regelbundet när det är möten jag är intresserad av, såsom t.ex. Europakonferensen och en del av mig kommer nog alltid se Livets ord som mitt andliga hem.

  Be blessed!

  • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

   Tack för de uppmuntrande orden!

  • http://twitter.com/Pee_Dee_Jay Daniel Jernberg

   Livets Ord Är inte det enda alternativet på en kristen gemenskap i Uppsala.
   Hoppas du hittar en gemenskap där du kan känna dej helt hemma.

   Det är inte meningen att du ska vandra ensam. Att ha gemenskap med andra troende är nödvändigt.
   Hoppas att du hittar ett hem.

   • Ulrika Oskarsson

    Tack!

  • http://www.facebook.com/nilsson.john John Nilsson

   Jag tror att de direkta övergreppen och krossandet av människor hände på åttiotalet, främst när Jane Whaley fick härja med sin variant på spritism. Under nittiotalet skulle alla ”förlåta och gå vidare”, men det var inte de drabbade som bestämde detta utan Ulf Ekman och vidare i kedjan, de övriga pastorerna. Människor som funderade på att gå ut med vad de visste pressades, manipulerades och trakasserades relativt systematiskt. Sen någon gång i mitten på nittiotalet började det förändras gällande attityden till kritiker. Den var fortfarande hård men inte farligt sekteristiskt som den varit innan.

   Men även så sent som under 2000-talet har medlemmar som varit uttalade kritiker av katoliceringen/inympandet av det ortodoxa – kallats in på Robert Ekhs kontor och skällts ut i minuter som blivit timmar. Samma sätt att hantera hot emot den för tillfället satta dagordningen alltså.

   Sen har Ulf blivit äldre och visare, han förstår nu att direkt makt ofta inte är att föredra framför inkrementalism och nätbyggande manipulation. Lite år ”landsfader”-hållet, á la Göran Persson, på gott och ont. Gott för att enskilda människor inte blir krossade i alls samma utsträckning, ont för att manipulationen blir mindre synlig och mindre polariserad.

 • http://twitter.com/JoelAppelfeldt Joel Appelfeldt

  Samuel, gott att få ses igen efter så lång tid! Hoppas vi kan samtala vidare vid tillfälle. Kanske nästa gång i gbg?  Gott att du gillande min bokhylla iaf ;). allt gott!

  • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

   Det var mer än bokhyllar jag tyckte om… ;)

   • Markusarnstrand

    Det där med att Livets ordare har en hemsk människosyn p.g.a att de dricker kaffe var väl lite väl magstarkt? Tror du på det själv, eller kanske det beror på okunskap?

    Du åkte själv bil, beror det på att du ser ner på andra människor som får betala ett högre pris för miljöförstöringen än du själv?

    Pastorer och musiker som ska stå på estraden kommer in genom en sidodörr vid estraden, beror det på deras hemska människosyn? Även Metallica valde att komma in direkt på scenen på Ullevi, istället för att gå in genom de vanliga ingångarna och sedan traska genom publiken när det var deras tur att spela. – Är mer praktiskt, tror inte det har med deras människsyn att göra.

    Inget fel med att visa trailers med ryska fängelseevangelister, klart man ger mer pengar om man blir känslomässigt engagerad. Har aldrig ångonsin ångrat att jag gett bort pengar, däremot att jag köpt onödiga saker.  Visar man tex ett svältande barn i Africa, så ger folk mer, än om man bara säger ”skänk pengar till Africa” Känslor av medlidande är väl bara sunt?

    Var tre dagar med familjen på Livets ord, och fick mycket bra med mig hem, man ser vad man vill se.

    Bra att du bloggar, men oftast fungerar kritiskt tänkande bättre om det riktas mot sig själv, ofta dåligt om det riktas mot andra.

    M.v.h Markus

    • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

     Jag tycker oljeindustrin är riktigt smutsig och här är jag en hycklare – det erkänner jag villigt… Det enda jag gör är att miljökompensera för de utsläppen jag gör…

     Jag tror att Livets Ords kaffepolicy har med okunskap att göra och jag vet att flera av medlemmarna och folk i ledningen vill gå över till KRAVmärkning  – vilket är väldigt positiivt…Tycker det låter som du bara skjuter ifrån dig all kritik och att det jag skriver helt saknar grund.. Det är också svårt att vara kritisk mot sig själv – frågan är hur man hanterar den konstruktiva kritik som man själv får…

     • Markusarnstrand

      Jag är själv inte med i Livets ord (Pingst Alingsås) så ingen kritik är ju riktad mot mig. har full förståelse om du granskar tex Benny Hinn, men de exemplen jag skrev om tyckte jag bara var onödig konspiratorisk kritik.
      Finns så många som kritiserar allt och alla, vi måste försöka uppmuntra och se allt bra som görs på olika håll.  mer positivt tänkande, och mindre kritiskt, så får vi en bättre värld…

     • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

      OK – Bra att du inte tagit åt dig…

      Detta handlar inte om någon konspirationsteori eller så från min sida – det är en högst subejtektiv bedömning av mig och det är inte alls säkert att den stämmer…

   • http://www.facebook.com/nilsson.john John Nilsson

    Livets Ord har en boksektion i sin normala bokbutik i kyrkan som nästan bara har katolsk litteratur (och viss ortodox), den skulle du säkert gilla. Inte jag :)

    Vad sägs om Katolska Katekesen? Den har de haft ett bra tag, såg det till min förvåning när jag var där förrförra vintern. Jag har iofs inte läst den själv men en god vän har och enligt de utdrag han skickat till mig kan man enligt den inte vara kristen om man inte erkänner påven som kyrkans överhuvud. Sånt gillar inte jag.

    • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

     Föredrar visserligen Ortodoxa böcker men även katoliker, så som Merton, har skrivit några riktiga guldklimpar…

     Det är OK, John – man får tycka olika… ;)

     • http://www.facebook.com/nilsson.john John Nilsson

      Ja, här ute i den stora vida världen får man tycka olika.

 • http://www.facebook.com/people/Brian-Coughlan/1386905128 Brian Coughlan

  I enjoyed this series of blogs immensly. Churches like Livets Ord are – in my view – down right dangerous. Additional oversight and the acceptance of criticism are the antidotes to the epidemic of credulity that these congregations suffer from; I hope that more of them read your blog!

  • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

   Thank you for your kind words!

 • http://emanuelkarlsten.se Emanuel Karlsten

  ”mindre oräknade evangelister som Bonke” — ”Så lovar jag vara mindre fördomsfull nästa gång”
  Var det inte du som inte hade inte sett Bonke innan? ;)
  Skämt åt sido, jag sitter och läser ikapp nu och det här var första bloggposten jag läste, men ville bara kolla när du ska till Gotland? Är här nu men åker bort över helgen. Hade vart kul att se dig annars!

  • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

   Jag sa inte att jag skulle sluta med att ha åsikter… ^^

   Jag kommer vara på Gotland i två veckor så om du är ute på ön igen på måndag så är jag fri då… På onsdag ska jag möte upp med en vän och sen börjar medeltidsveckan och då lär jag ha händerna fulla fram tills jag drar vidare mot Frizonfestivalen och nya uppträdanden…
   Mitt nummer står att finna under ”kontakt” – men det kan du nog lista ut…

   • http://emanuelkarlsten.se Emanuel Karlsten

    Men när är ditt uppträdande i Visby?

    28 jul 2011 kl. 18:35 skrev ”Disqus” :

    • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

     Det är inte i Visby utan 30 minuter utanför på en gård som, jag tror, heter Snäckan och ligger vid Valdemarsvik… Den är 19:30 ikväll… 
     Men jag lovar att göra lite privat mental magi för dig när vi ses om du inte kan se mig ikväll…

     • http://emanuelkarlsten.se Emanuel Karlsten

      Ah, Snäckan! Klassiskt frikyrkoställe. Kul! Ja, ikväll är jag i Oskarshamn, så det får bli annan gång.

      Den 29 juli 2011 12:34 skrev Disqus :

     • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

      Så kan det vara… Men har du några timmar över måndag eller tisdag så slå en signal så tar vi en kaffe…

 • Vit boll

  Är ännu lite ställd efter gårdagens föreställning på Snäckan, så grymt skickligt alltså! Det är få som överträffar detta, så mycket mer än bara trolleri. Aldrig sett något liknande då jag gillar denna ”konstform” starkt och sett  Joe Labero flera gånger mfl. Såg att du ska medverka på Frizon också,  jätte kul och ser framemot att få se dig uppträda där!!

  Du kommer ju inte ihåg namn men,
   ”Jag heter Jessika och NEJ, jag hade inte den röda bollen”.

  • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

   ^^

   Ja jag kommer känna igen dig men räkna inte med att jag kommer komma ihåg ditt namn…

 • Pingback: När Kyrkan slutar svara på frågor blir den snabbt ointressant « antropomorf