The Faith Healers…

Det här är kanske ett lite annorlunda Mörkt tips… Men jag tycker att det känns väldigt angeläget att tipsa om den här boken då det är en, hyfsat stor, skara kyrkliga syskon som följer Blogg utan punkt… The Faith Healers är en analys av, så kallade, helandepredikanter och är skriven av skeptikern James Randi… Randi berättar, bland annat, om hur han avslöjade charlatanen Peter Popoff men visar också hur man undviker att själv bli lurad…

Jag kan varmt rekommendera den här boken till alla kristna trots att den kraftigt tar avstånd från allt vad religion heter… Randi har en hel del viktiga poänger och trots att han är ateist så har vi kristna mycket att tacka honom för… Människor som begår såhär vidriga handlingar måste lyftas fram i ljuset och avslöjas som de ulvar i fårakläder de är…

Om du inte vill, eller orkar, läsa boken så titta i alla fall på det här klippet…


Långa dagar och ljuva nätter/ Samuel Varg Thunberg

Om Samuel Varg

Professional magician and lecturer. Proud nerd, wanna-be warrior and poet of the clan Heffern.
Det här inlägget postades i Böcker, Det mörka tipset, Magi, Tro. Bokmärk permalänken.
 • Pingback: Tweets that mention The Faith Healers… | -- Topsy.com

 • Joel

  (via facebookfrågan). Min grundläggande inställning är väl att det många gånger är svårt att bedöma sådana här saker på avstånd. Jag tror ju på helandeunder även om jag har svårt med en hel del i teologin kring många helandepredikander. Finns det ulvar finns det nog får oxå… Utöver det känns ju ”ministry”-kulturen lite märklig och i allt detta ska man försöka sålla sina egna fördomar mot ”amerikansk” kultur. Jag tror det finns goda exempel bland dessa predikanter men en hel del ger oxå dålig bismak. Speciellt blandningen av människors längtan efter helande med pengaintressen.

  • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

   Det är extra svårt för en ”den vanliga människan” att göra en bedömningen när man har väldigt liten referensram och lite kunskap om vad som faktiskt sker på scen…
   Jag, med många andra trollerikonstnärer, ser ju hur de använder sig av rena tricks för att få folk att tro att de har övernaturliga förmågor… Sådant är inte bara mycket beklagligt utan rent av förfärligt!

   Varför accepterar man sånt här inom kyrkan? Räcker det inte med att teologin är helt uppåt väggarna fel? Många av de här människorna lever ett helt sanslöst rikt liv utan att skänka detta någon närmare eftertanke och oräkneliga människor dör efter att ha besökt deras möten… Och ändå så bjuder vi kristna in dem som talare och förkunnare i våra kyrkor… Det är en skandal utan jämförelse! Vi ska kalla oss människoälskare och ändå låter vi sånt här fortgå och säger ”Men vi kan inte veta…”… Jo det kan vi! Det är bara att se på fakta… Människor dör efter sådana här möten för att de slutat ta sin medicin… Var det för på människornas tro? Eller var det en bedragare på scen som utlovade mirakler och sedan inte hade makt att leverera några?

   • Hanna Appelfeldt

    Det står ju att på hans frukter ska du känna igen honon, alltså handlingar. Detta är svårt att se efter en predikan..det krävs tid att se hur en människa beter sig och därefter bedömma frukterna. Många kyrkor hänger nog med samhället i den aspekten att man tror på ryktet och allt ska gå fort. Lättare att bedömma en människa efter dom fina orden. Vi glömmer tiden när vi egentligen borde ta allt med en nypa salt och vänta in frukterna.

    • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

     Vad är dålig frukt för en världsevangelist då? Om inte att människor dör efter möten på grund av att det slutat ta livsnödvändig medicin eller att folk sätter sig i enorma skulder för att ge penger ”i tro” till predikanten..?

 • Joel

  (via facebookfrågan). Min grundläggande inställning är väl att det många gånger är svårt att bedöma sådana här saker på avstånd. Jag tror ju på helandeunder även om jag har svårt med en hel del i teologin kring många helandepredikander. Finns det ulvar finns det nog får oxå… Utöver det känns ju ”ministry”-kulturen lite märklig och i allt detta ska man försöka sålla sina egna fördomar mot ”amerikansk” kultur. Jag tror det finns goda exempel bland dessa predikanter men en hel del ger oxå dålig bismak. Speciellt blandningen av människors längtan efter helande med pengaintressen.

  • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

   Det är extra svårt för en ”den vanliga människan” att göra en bedömningen när man har väldigt liten referensram och lite kunskap om vad som faktiskt sker på scen…
   Jag, med många andra trollerikonstnärer, ser ju hur de använder sig av rena tricks för att få folk att tro att de har övernaturliga förmågor… Sådant är inte bara mycket beklagligt utan rent av förfärligt!

   Varför accepterar man sånt här inom kyrkan? Räcker det inte med att teologin är helt uppåt väggarna fel? Många av de här människorna lever ett helt sanslöst rikt liv utan att skänka detta någon närmare eftertanke och oräkneliga människor dör efter att ha besökt deras möten… Och ändå så bjuder vi kristna in dem som talare och förkunnare i våra kyrkor… Det är en skandal utan jämförelse! Vi ska kalla oss människoälskare och ändå låter vi sånt här fortgå och säger ”Men vi kan inte veta…”… Jo det kan vi! Det är bara att se på fakta… Människor dör efter sådana här möten för att de slutat ta sin medicin… Var det för på människornas tro? Eller var det en bedragare på scen som utlovade mirakler och sedan inte hade makt att leverera några?

   • Hanna Appelfeldt

    Det står ju att på hans frukter ska du känna igen honon, alltså handlingar. Detta är svårt att se efter en predikan..det krävs tid att se hur en människa beter sig och därefter bedömma frukterna. Många kyrkor hänger nog med samhället i den aspekten att man tror på ryktet och allt ska gå fort. Lättare att bedömma en människa efter dom fina orden. Vi glömmer tiden när vi egentligen borde ta allt med en nypa salt och vänta in frukterna.

    • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

     Hej Hanna! Och välkommen till Blogg utan punkt…
     Vad är dålig frukt för en världsevangelist då? Om inte att människor dör efter möten på grund av att det slutat ta livsnödvändig medicin eller att folk sätter sig i enorma skulder för att ge penger ”i tro” till predikanten..?

     • Hanna

      Frukten handlar ju om människan lever som den lär. En dålig frukt börjar i människan själv och sprids sen till familjen och till sist på predikstolen, tragiskt nog, men detta kan man ju se i alla brancher. Tro till läkaren, tro till träningen, jobbet…ja allt möjligt. Vi människor vill ju gärna ha mirakel lösningar och detta söker vi överallt. Sen kan man inte bedömma något utifrån enbart deras negativa fall. Grund meningen med saker och ting är oftast god men vi människor har en förmåga att missbruka den, det betyder inte att inte det finns gott i den. Det finns goda predikanter med riktiga under men tragiskt nog är dom inte många precis som allt här i världen. Sen kan vi ha en gåva men missbruka den.

      Oftast hänger det på ledarskapet, som är männsikor själva. Vi vill ju alla lyckas och säga att vi gjort bra bedömningar, oavsett vilken branch eller tro. Därför anställer man predikanter som inte bär god frukt eller anställer fler anställda, inom företaget, som inte är bra för företaget. Vi vill inte erkänna att vi missbedömt människan, predikanten så katastrofalt ;så vi fortsätter som vi gjort innan.

 • http://twitter.com/jimmyloord Jimmy Loord

  Låt oss vara överens om att be för sjuka är en av nådegåvorna. Nådegåvor finns i en kristens liv för att kunna betjäna ANDRA. Dom åtföljs alltså av generositet och en utgivande inställning. Den dagen… nådegåvorna börjar handla om mig och min egen plattform så är det något som blir osunt och förgiftat i mitt liv.
  Låt oss vara överens om att det finns ”förgiftade” helandepredikanter men också dom personer där nådegåvan är i funktion på ett sunt sätt.
  Persoligen skulle jag inte dra Bonke och Hinn över samma kam.

  • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

   Menar du att du inte skulle dra Bonnke gentemot Hinn eller menar du dessa två gentemot Popoff (från klippet ovan)?

   • http://twitter.com/jimmyloord Jimmy Loord

    Jag anser Bonnke vara seriösare än de två andra snubbarna :)

    • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

     Håller med om att han är ”bättre”… Om man nu kan tala om bra i sådana här sammanhang… För faktum är ju att folk dör efter hans möten (till och med under mötena har flertalet människor dött på grund av bristande säkerhet)…

 • Jimmy Loord

  Låt oss vara överens om att be för sjuka är en av nådegåvorna. Nådegåvor finns i en kristens liv för att kunna betjäna ANDRA. Dom åtföljs alltså av generositet och en utgivande inställning. Den dagen… nådegåvorna börjar handla om mig och min egen plattform så är det något som blir osunt och förgiftat i mitt liv.
  Låt oss vara överens om att det finns ”förgiftade” helandepredikanter men också dom personer där nådegåvan är i funktion på ett sunt sätt.
  Persoligen skulle jag inte dra Bonke och Hinn över samma kam.

  • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

   Menar du att du inte skulle dra Bonnke gentemot Hinn eller menar du dessa två gentemot Popoff (från klippet ovan)?

   • Jimmy Loord

    Jag anser Bonnke vara seriösare än de två andra snubbarna :)

    • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

     Håller med om att han är ”bättre”… Om man nu kan tala om bra i sådana här sammanhang… För faktum är ju att folk dör efter hans möten (till och med under mötena har flertalet människor dött på grund av bristande säkerhet)…

 • Jakob

  Tack Samuel!

  Peter Popoff är en otäck charlatan än värre än den förskräcklige B. Hinn.
  Han är back in business http://www.peterpopoffministries.com/index.php
  Kolla videon längst ner till vänster.
  eller här:
  http://www.youtube.com/watch?v=ppk6QeHLuGU

  Kunde inte låta bli att beställa lite gratis heligt vatten som faktiskt kommer i brevlådan varannan vecka tillsammans med brev om hur mitt liv kommer förändras så snart jag börjar donera pengar till Popoff ministries…
  Mår illa när jag tänker på hur dom profiterar på sökande stakars människor i nöd.

  Detta är ytterligheterna som visar på hur många predikanter gör pengar på att lova mirakler…
  Frågan är var gränsen går? Vilka är ulvar i fårakläder? Vilka är det inte? Vad är okej för predikanter att förkunna? Hur många predikanter hör man inte säga ”Gud är…”, ”Gud vill…” etc.
  När någon påstår sig ”veta” vad gud vill. Är det då inte anledning att dra öronen åt sig?..

  • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

   Håller med om att Popoff är värre än Hinn… Och enda anledningen till det är att jag inte är säker på att Hinn själv är medveten om sitt bedrägeri… Jag tror det är möjligt att han lever så avskärmat från verkligheten att han verkligen tror på allt det där som (inte) händer…

   Så du beställde heligt vatten från Popoff? Ge det till Gaston… Han samlar ju på voodooprylar… :-P

   Den där gränsen är verkligen inte enkel att dra! Om Gud inte finns så är, på sätt och viss, alla vi som säger sig tro på Honom bedragare… Men om Gud finns så är alla teister inte överens om vad Han vill… Så jag skulle aldrig säga något i stil med ”Gud vill att du skall göra si eller så!”… Jag föredrar det enskilda samtalet vänner emellan där man diskuterar vad som kan vara rätt och sant… Och om någon säger ”Gud vill det här!” eller ”Så säger Herren!” så skulle jag sannerligen lyssna noga och vara mycket försiktig!
   Jag minns fortfarande mina tonår då jag var på kyrkliga läger… Predikanter kunde så säga saker i stil med ”Nu står vi alla upp och lovsjunger Gud…” och jag satt kvar i ren protest… Jag har nog alltid varit det svarta fåret i kyrkan…

 • Jakob

  Tack Samuel!

  Peter Popoff är en otäck charlatan än värre än den förskräcklige B. Hinn.
  Han är back in business http://www.peterpopoffministries.com/index.php
  Kolla videon längst ner till vänster.
  eller här:
  http://www.youtube.com/watch?v=ppk6QeHLuGU

  Kunde inte låta bli att beställa lite gratis heligt vatten som faktiskt kommer i brevlådan varannan vecka tillsammans med brev om hur mitt liv kommer förändras så snart jag börjar donera pengar till Popoff ministries…
  Mår illa när jag tänker på hur dom profiterar på sökande stakars människor i nöd.

  Detta är ytterligheterna som visar på hur många predikanter gör pengar på att lova mirakler…
  Frågan är var gränsen går? Vilka är ulvar i fårakläder? Vilka är det inte? Vad är okej för predikanter att förkunna? Hur många predikanter hör man inte säga ”Gud är…”, ”Gud vill…” etc.
  När någon påstår sig ”veta” vad gud vill. Är det då inte anledning att dra öronen åt sig?..

  • http://www.samuelvargthunberg.se Samuel Varg Thunberg

   Håller med om att Popoff är värre än Hinn… Och enda anledningen till det är att jag inte är säker på att Hinn själv är medveten om sitt bedrägeri… Jag tror det är möjligt att han lever så avskärmat från verkligheten att han verkligen tror på allt det där som (inte) händer…

   Så du beställde heligt vatten från Popoff? Ge det till Gaston… Han samlar ju på voodooprylar… :-P

   Den där gränsen är verkligen inte enkel att dra! Om Gud inte finns så är, på sätt och viss, alla vi som säger sig tro på Honom bedragare… Men om Gud finns så är alla teister inte överens om vad Han vill… Så jag skulle aldrig säga något i stil med ”Gud vill att du skall göra si eller så!”… Jag föredrar det enskilda samtalet vänner emellan där man diskuterar vad som kan vara rätt och sant… Och om någon säger ”Gud vill det här!” eller ”Så säger Herren!” så skulle jag sannerligen lyssna noga och vara mycket försiktig!
   Jag minns fortfarande mina tonår då jag var på kyrkliga läger… Predikanter kunde så säga saker i stil med ”Nu står vi alla upp och lovsjunger Gud…” och jag satt kvar i ren protest… Jag har nog alltid varit det svarta fåret i kyrkan…

 • Pingback: Ulvar i fårakläder II – Benhelarillusionen |

 • Pingback: Max Maven och James Randi: ett samtal om tro, skepticism och magi… | Samuel Varg Thunberg

 • Pingback: Välsignat vatten till salu… | Samuel Varg Thunberg